null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Ajax heeft een derde topelftal

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Het muntje is nog niet gevallen dat Ajax tijdens het bekerduel met AZ vooral een derde topelftal heeft gepresenteerd, nu de club gedwongen wordt tegelijk op verschillende borden te schaken om straks internationaal aan te kunnen klampen. In Alkmaar werd duidelijk hoe de Amsterdammers op koers liggen om maximaal gebruik van de nieuwe voetbalpiramide te maken.

Met Jong Ajax wordt aan de Keuken Kampioen Divisie een competitief team geleverd met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar en tegen AZ bleek dat de club nu ook in staat is om op eredivisie­niveau een winnend elftal samen te stellen met voornamelijk spelers tussen de 20 en 23 jaar. Rest nog een keurkorps dat zich straks in een Super League kan meten met de internationale top.

Met andere woorden: de A1, Ajax 2 en Ajax 1 van weleer zijn nu getransformeerd tot drie profteams die op elk niveau aan de top mee kunnen. Bovendien krijgen binnen dit proces Jong Ajax en ‘Ajax Eredivisie’ een nog effectievere rol richting ‘Ajax Internationaal’.

Zo wordt in het jongste profteam het eigen talent op een hoog competitieniveau opgeleid (Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Brian Brobbey), waarna er doorontwikkeld kan worden richting Ajax Eredivisie (Jurriën Timber, Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp) om vervolgens de stap richting Ajax Internationaal te maken.

Met het eredivisieteam kan de club bovendien spelers voor relatief kleine bedragen (1 en 7 miljoen euro) richting de Johan Cruijff Arena lokken (Kjell Scherpen, Perr Schuurs, Lisandro Martínez). Of spelers van eredivisieniveau binnenhalen (Sean Klaiber, Zakaria Labyad), hopende dat die zich richting Ajax Internationaal kunnen doorontwikkelen (Nicólas Tagliafico).

Voor het laatste team, dat klaargestoomd wordt voor een nog op te richten Global Super League, is er de financiële armslag om tussen de 10 en 20 miljoen euro per speler te investeren (David Neres, Mohammed Kudus, Antony). Inmiddels is met de aankoop van Sébastien Haller (22,5 miljoen euro) die grens alweer doorbroken. Wat extra aangeeft hoe hoog de nood bij Ajax is om nog dit seizoen via de Europa League de internationale status op peil te houden. Tenslotte komt het moment steeds sneller naderbij dat er een klap op een Global Super League wordt gegeven.

Hoe nerveus de internationale bonden hiervan worden, is afgelopen donderdag weer gebleken toen Fifa-president Gianni Infantino scherp reageerde op opmerkingen van Florentino Perez (voorzitter Real Madrid), die aangaf dat de coronacrisis de oprichting van een nieuwe topcompetitie wel eens kan versnellen. Nadat eerder was uitgelekt dat een delegatie van topclubs in New York met de Amerikaanse miljardair Stephen M. Ross de oprichting van een mondiale Super League had besproken.

Ook Ajax weet hiervan en wil zowel qua organisatie als sportief klaar zijn zodra het licht op groen gaat. Met Jong Ajax en Ajax Eredivisie – zie de bekertriomf op AZ – zit de club met twee teams op schema. Nu Ajax Internationaal nog.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden