Lezersbrief

‘Airbnb past na de coronacrisis niet meer in deze stad’

‘De coronacrisis maakt wel heel erg duidelijk dat de economie van de stad zich eenzijdig richt op de toerist.’ Dingeman Coumou, ex-raadslid, en Karien Maas, werkzaam in de toerismesector, willen dat de economie meer wordt toegespitst op de inwoners van Amsterdam.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Onlangs dienden burgemeester en wethouders een voorstel in om de verhuur via platforms als Airbnb op de Wallen en de zuidelijke grachtengordel te verbieden. Dit voorstel betekent dus dat in de rest van de stad Airbnb mag blijven bestaan. Dat is opmerkelijk, omdat dankzij een uitspraak in januari van de Raad van State Amsterdam vakantieverhuur door platforms als Airbnb geheel kan verbieden.

De gemeente probeert al jaren zonder resultaat grip te krijgen op de 25.000 voor vakantieverhuur gebruikte woningen. Nog geen kwart van de vakantieverhuur wordt bij de gemeente gemeld, ondanks de verplichting daartoe. Van de 17,5 miljoen euro aan boetes die de gemeente van 2016 tot en met 2019 heeft opgelegd wegens woonfraude, is slechts 5 miljoen geïnd.

Voor bewoners en woningzoekenden is vakantieverhuur door platforms als Airbnb desastreus. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de Centrumbewoners er last van heeft. Het onttrekken van woningen voor vakantieverhuur is er een van de oorzaken van dat woningzoekenden minstens vijftien jaar moeten wachten op een woning.

Kortom, zoals wethouder Ivens zelf ooit zei: “In mijn ogen heeft Airbnb Amsterdam enorm kwaad gedaan.” Waarom neemt de gemeente geen voorbeeld aan de gemeente Den Haag? Den Haag heeft de uitspraak van de Raad van State aangegrepen om vakantieverhuur in de hele stad te verbieden. De motivatie van de wethouder Wonen van Den Haag is simpel: de wethouder zei dat de snel slinkende voorraad betaalbare woningen in de stad onder druk staat. Een uitspraak die zo van toepassing is op Amsterdam!

De coronacrisis maakt wel heel erg duidelijk dat de economie van de stad zich eenzijdig richt op de toerist. Een monocultuur, die nu instort. Voor dit ‘kneiterlinkse’ college een teken dat we het niet meer moeten hebben van overdadige aantallen toeristen maar van een economie die divers is en zich met name richt op de inwoners van Amsterdam.

In die economie passen platforms als Airbnb niet meer. Wij roepen iedereen op in deze zin een zienswijze in te sturen op het voorstel van het college.

Dingeman Coumou, ex-raadslid stadsdeel Centrum, Karien Maas, werkzaam in de toerismesector.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden