Ahmed Marcouch: 'Politie, kom terug in Bos en Lommer'

Als Bos en Lommer niet naar de politie gaat, moet de politie naar Bos en Lommer, schrijft Ahmed Marcouch na de nieuwe reeks gewelddadige overvallen en schietincidenten in de wijk.

Het ging net zo lekker in de Jan van Galenstraat. Nu moet de stad weer laten zien wie hier de baas is Beeld Rink Hof
Het ging net zo lekker in de Jan van Galenstraat. Nu moet de stad weer laten zien wie hier de baas isBeeld Rink Hof

Politie, als bange bewoners in Bos en Lommer niet naar de politie komen met aangiften tegen hun criminele buurjongens, kom dan met de beste politieagenten naar de buurt, ga huis aan huis de deuren af om getuigenissen te verzamelen en de daders op te sporen.

Corporaties, laat het contract ontbinden met de ouders als hun ­inwonende zonen slechte huurders zijn, met hun gepest. Het is de hoogste tijd deze nieuwe mogelijkheden spoedig en doortastend te benutten in Amsterdam, juist nu in Bos en Lommer.

Beroerd
Het is beroerd voor Bos en Lommer, deze nieuwe reeks gewelddadige overvallen, buurtpesterijen en zelfs schietincidenten en aanvallen op politiewagens. Dat heeft deze buurt niet verdiend.

De laatste tijd was Bos en Lommer mooi op peil gekomen, zeiden de ondernemers dapper die met mij in de Jan van Galenstraat aan de AT5-tafel stonden om de situatie door te spreken voor het programma De stelling van Amsterdam.

En dat zie ik ook, ik ben graag in Bos en Lommer. Ik zag bewoners die het naar hun zin kregen en ondernemers die opgelucht adem haalden in hun winkelstraten de Jan van Galenstraat en Jan Evertsenstraat.

Dat is zeker ook te danken aan de Amsterdamse aanpak van de Top 600-daders.

Als wij criminelen in de gevangenis zetten, zou zo'n bezinningsperiode heilzaam kunnen zijn voor hen, maar vooral is het heilzaam voor de buurt. De achtergebleven broertjes en de straatgenoten kunnen tot rust komen.

Herstellen
De hele buurt krijgt de ruimte om zich te herstellen, zoals nodig was na de desastreuze moord op juwelier Fred Hund in 2010 tijdens de zoveelste gewelddadige overval; de opgepakte dader Soufiane B. maakt deel uit van de zogenoemde Bestevaergroep, genoemd naar een straat verderop.

Dat herstel lukte in de zeven jaar daarna al met al aardig in Bos en Lommer, het stadsdeel haalde laatst zelfs de camera's weg uit de Jan van Galenstraat. Toeval of niet, feit is dat juist onlangs een van de criminelen terugkeerde uit een lange hechtenis.

Ahmed Marcouch: PvdA-politicus; oud-stadsdeelvoorzitter Slotervaart en voormalig politieagent Beeld anp
Ahmed Marcouch: PvdA-politicus; oud-stadsdeelvoorzitter Slotervaart en voormalig politieagentBeeld anp

Sinds kort worden de winkeliers weer overvallen in de Jan van Galenstraat en de Jan Evertsenstraat, de meisjes en jongens van de Etos moeten daarmee zien te leven; met twee gewapende overvallen binnen enkele weken.

Ze durven daar geen cashgeld meer aan, het is in heel Nederland de enige Etos waar je alleen nog maar met pin kunt betalen.

Intimidaties
De criminelen hebben in Bos en Lommer hun intimidaties opgevoerd. Ze vallen daar de politie aan. Komt de politie naar de wijk voor nota bene een schietincident, dan bekogelen zij die en steken politieauto's in brand, zoals laatst twee keer gebeurde.

Zulke grove misdaden tegen de politie, dat zijn scènes die wij vijf jaar geleden doormaakten, toen criminelen in Bos en Lommer politieapparatuur vernield op straat gooiden, uit de woning waarin de politie hen aan het observeren was.

Wie de politie intimideert, intimideert de inwoners. Wij zijn hier de baas, is de boodschap van hun aanvallen, niet de politie. In zo'n situatie is het lastig aangifte te doen van bewapende buurtgenoten die zich onaantastbaar wanen. Vandaar de brandbrieven die bezorgde bewoners uit Bos en Lommer onlangs stuurden naar het stadhuis, naar raadsleden zoals Soufyan Mbarki.

Als Bos en Lommer niet naar de politie gaat, moet de politie naar Bos en Lommer.

Informatie
Dus zet je beste politiemensen in, ga van deur tot deur en haal de getuigenissen op bij de bewoners. Zorg voor de informatie om de daders op te sporen en te vervolgen. Word als politie weer de baas in de wijk.

Stadsdeelvoorzitter, je buurtbewoners en ondernemers moeten gehoord worden. En dan zijn daar ook nog de overlastplegers: van de Bestevaergroep wonen alle leden thuis bij hun ouders, er lopen jongetjes bij van nog maar 8 jaar oud. Dus stadsdeel, ga achter de voordeur en spreek de ouders aan op hun verantwoordelijkheid.

Lukt het de ouders niet hun zonen onder controle te krijgen, regel dan dat ze het huis uit gezet worden. De rechter kan het contract ontbinden als huurders zich niet gedragen als goede huurders.

Het is goed te weten dat hoofdbewoners aansprakelijk zijn voor het wangedrag van hun medebewoners, dus als hun zonen de buren pesten, zij hun ouders de slechte huurders, dat is volgens een arrest van de Hoge Raad een van de drie redenen voor ontbinding.

Slechte huurder
En belangrijker zelfs: ook wie bewoners pest buiten de ­eigen portiek, in de nabije buurt, gedraagt zich als een slechte huurder. Voor zover ik weet, hebben wij deze brede gerechtelijke bevindingen in hun volle glorie nog nooit toegepast in Amsterdam.

Als wij daar nu mee beginnen, krijgt de vooruitgang een doorstart. Want het eerste gezin dat moet vertrekken wegens slecht gedrag laat de buurt een belangrijke boodschap na - hier zijn de politie en de rechter de baas, niet de crimineel en de pester. Zo ontstaat welvaart.

Lees ook: Wat is er aan de hand in Bos en Lommer?

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden