Han Lips

Afscheid van Paul Witteman, maar we zijn nog niet van hem af

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: afscheid van Paul Witteman.

Buitenhof Beeld NPO1

Een waardig afscheid, het is lang niet iedereen gegeven. Een week nadat Philip Freriks live op de radio de laan uit werd gestuurd zwaaide een ander omroepicoon af: Paul Witteman presenteerde voor het laatst Buitenhof. Het werd een sober afscheidsfeestje.

"Dit was mijn laatste Buitenhof, het was mij een eer en genoegen," waren Wittemans laatste woorden. Zakelijk, ingetogen en passend bij het programma dat hij van 1995 tot 2006 en van 2014 tot zondag presenteerde. Waar Humberto Tan bij zijn afscheid van RTL Late Night een week lang tot huilens toe werd toegezongen was dit eigenlijk een Buitenhof als alle andere.

Er waren keurige gesprekken tussen keurige lieden, intelligente columns over ingewikkelde onderwerpen en een presentator die niet op de voorgrond treedt. Met name als er meerdere mensen aan tafel zitten schikt Witteman zich in de nederige rol van gespreksleider.

Toen Sybrand Buma aan tafel plaatsnam kwam de interviewer in Witteman tevoorschijn. Hij is dan scherper, houdt het tempo hoog en permitteert zich af en toe een kwinkslag.

In de Varagids zei Witteman deze week dat Buma zijn favoriete politicus is om te ondervragen, want 'hij houdt van het spel, is geestig en enorm pienter'. Van die geestigheid gaf Buma dit keer weinig blijk, wel van wederzijdse waardering. "Dank u voor de vele mooie interviews de afgelopen jaren," zei hij.

Een paar uur later was Witteman alweer te zien, bij Podium Witteman. Te gast was eerder genoemde Freriks, die zich de afgelopen week wel heel gewillig wentelde in zijn slachtofferrol, want o, o wat was hij schandalig behandeld door de VPRO. Maar nu sprak hij bevlogen over de componist Maurice Ravel, en vanaf maandag is hij elke dag op de buis met De Slimste Mens.

Van Witteman en Freriks zijn we nog lang niet af. Gelukkig maar.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden