Lezersbrief

‘Activistisch milieubeleid zorgt dat mensen afhaken’

Geen ge- of verboden maar faciliteren helpt de verduurzaming in Amsterdam verder, stelt Marieke van der Werf in een brief aan deze krant.

Marieke van der Werf
Een bord markeert de milieuzone in Amsterdam. Beeld ANP
Een bord markeert de milieuzone in Amsterdam.Beeld ANP

Amsterdam wil vooroplopen in de strijd tegen klimaatverandering. Een streven dat ik als voormalig Amsterdams politicus en in mijn huidige rol als adviseur duurzaamheid toejuich.

Vanuit beide functies weet ik echter hoe belangrijk het is om mensen mee te krijgen in alle maatregelen die noodzakelijk zijn om de klimaatafspraken te halen. Op dit punt slaat Amsterdam de plank mis.

De beleidsinzet vertoont activistische trekjes: positieve uitgangspunten als snelheid en daadkracht worden gekoppeld aan het verst liggende doel. Amsterdam wil snel – sneller – snelst naar 100 procent groene energie en 0 procent CO2-uitstoot.

We zien het in mijn aanvraag voor zonnepanelen: afgewezen omdat er meer panelen moesten komen dan mijn instal­lateur had geadviseerd; in een verbod op auto’s op fossiele brandstof vanaf 2030; in de versnelde verplichting om de pleziervaart te elektrificeren; en, vrijdag in De Telegraaf: in het verbod voor groengastaxi’s om te parkeren op de standplaats voor schone auto’s.

In activistisch milieubeleid is ‘het beste’ de vijand van ‘het betere’. Tussen­oplossingen, die om tal van redenen (prijs, technologie, beleid, markt) de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, moeten zo’n beetje per ­direct plaatsmaken voor de nieuwste inzichten.

Het is vervelend dat investeringen dan versneld moeten worden afgeschreven, maar erger nog is dat men zich wel drie keer bedenkt opnieuw te investeren. Met een dergelijk beleid toont de overheid zich onbetrouwbaar en neemt de onzekerheid onder de inwoners toe.

Want wat is nog goed? Een gashaard of hout­kachel? Een zuinige benzinemotor of een hybride? Een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet? Energie uit restafval of uit windmolens? Isolatie of zonnepanelen?

Een transitie kan niet zonder kleine stappen. Iedereen wil inmiddels wel een steentje bijdragen en dat moet je als gemeentebestuur koesteren. Voorkom dat mensen afhaken. Straal als stadsbestuur uit dat we in Amsterdam samen zoeken naar de beste oplossingen, zelfs als deze nog niet 100 procent oké zijn.

Faciliteer zo goed mogelijk wat er aan initiatieven bloeit (waarom kwam de gemeente niet zelf met een tekening voor mijn zonnepanelen?), tolereer wat de laatste jaren als klimaatactie door ondernemers is ingevoerd (waardeer hybride en groengastaxi’s) en stimuleer de meest gewenste oplossingen: niet door ge- en verboden, maar door condities te creëren waardoor burgers en bedrijven de juiste keuzes kunnen maken.

Ik voel me diep verbonden met de zorg voor aarde en klimaat, maar ook met mensen en bedrijven die binnen de eigen mogelijkheden daaraan bijdragen. Die mensen moet je niet ­tegen je in het harnas jagen.

Marieke van der Werf, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden