Han Lips

Aart Staartjes reutelt maar door over ooievaar Gekke Gerrit

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De gefilmde stadsdieren zijn prachtig, het commentaar helaas niet.

Han Lips
Stadsmormels Beeld NPO 1
StadsmormelsBeeld NPO 1

Geweldig idee, natuurlijk, om de dieren die schuilgaan in de stad van dichtbij te filmen.

Vorige week zagen we al twee vossen stoeien, prachtbeelden. We waren erbij, gewoon thuis op de bank!

Zaterdag ging het in Stadsmormels over de twee ooie­vaarsgezinnetjes die schuinsmarcheerder Gerrit eropna houdt in Oost. In Het Parool is de ooievaar beter bekend als Gekke Gerrit, omdat hij steeds de benen nam uit Artis.

Natuurfilmmaker Marc van Fucht heeft er uren en uren werk in zitten om de beelden te schieten. Engelengeduld.

Maar dan het commentaar dat acteur Aart Staartjes heeft ingesproken - het reutelt maar door en laat niets aan de verbeelding over.

"Dat landen is nog wel een dingetje," klinkt het als de ooievaarsjongen leren vliegen. "Het grut doet nog een dappere poging, maar geeft er al gauw de brui aan. Wie hard traint, moet goed eten. Daar verschijnt ook mama aan de horizon met nog meer lekkers."

"Gerrit is druk, een beetje te druk, want hij heeft een groot geheim." En: "Zo kom je als ooievaar wel aan je vlieguren, van de ene naar de andere kant van de stad."

"Lang rondhangen is er niet bij, de zonen hebben honger. Dus gekke Gerrit gaat maar weer eens op jacht naar voedsel." En: "Ma is waarschijnlijk boodschappen doen."

"Het vrouwtje brengt wat qualitytime door met haar pubers." Ze pulkt een van haar zonen in de hals. "Met zijn ogen dicht lijkt hij even weg te dromen. Geef hem eens ongelijk met zo'n massage."

Het gaat maar door, alsof Evert ten Napel en consorten live verslag doen met hun voetbalcommentatorenclichés.

(Toegegeven, zo erg was het nog net niet. Dan zou hij steeds als een duveltje uit een doosje tevoorschijn komen, die dekselse Gerrit. Komt die ooievááááár....)

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden