Lezersbrieven

Aan het toekomstige stadsbestuur...

Amsterdammers die het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders iets mee willen geven, kunnen dat dinsdagavond doen op een open inspraakavond. Het Parool nodigde lezers uit om hun wensen voor de stad alvast kenbaar te maken.

Het Parool
null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener

Stoepen

Maak stoepen weer beloopbaar voor voetgangers. Het is uit de hand gelopen met terrassen, plantenbakken, banken, geparkeerde fietsen en motoren en winkeluitstallingen.
Monica Keyzer, Amsterdam

Meepraten? Graag, dat kan onder dit bericht op Facebook.

Winkels

Er moet meer ruimte zijn voor redelijke huurprijzen voor midden- en kleinbedrijf. Veel kleine winkels verdwijnen, waar grote ketens en toeristenwinkels voor in de plaats komen. Meer straatcoördinatoren kunnen zorgen voor evenwicht in het aanbod. Er moet niet meer ruimte komen voor winkels die zich alleen op toerisme richten.
Esther Janssen, Amsterdam

Thuiszorg

Ik stel aan het nieuwe college voor dat het veel eenvoudiger moet worden voor Amsterdammers om anoniem klachten aan de gemeente door te geven over bijvoorbeeld de thuiszorg of fraude met persoonsgebonden budgetten.

Thuiszorgbedrijven die hun personeel te weinig salaris betalen, salarisbetalingen te laat doen en knoeien met de werktijden van personeel door ouderen niet de zorg in uren te geven waarvoor zij wel de financiële middelen ontvangen, moeten worden aangepakt.

Voor thuiszorgpersoneel en ouderen is het op dit moment onmogelijk om een ambtenaar te vinden die anonieme meldingen serieus neemt en hier werk van maakt (anoniem, omdat de thuiszorgmedewerker bang is om zijn/haar baan te verliezen, en de oudere wil niet klagen omdat de zorg nog slechter kan worden).
Ron van der Zant, Amsterdam

Vriendelijke huizen

Bouw veel nieuwe sociale woningbouw en woningen voor de middeninkomens, met aandacht voor de schoonheid van de woningen. Geen uniformiteit, maar vriendelijke huizen met een persoonlijke touch, met ruimte voor plantenbakken en groen.

Maak er een architectonische trekpleister van. Toon lef en ­lever geen middelmaat. Geef jonge (of oude; geen leeftijdsdiscriminatie) onbekende architecten een kans.

Besteed ook aandacht aan de kleine dingen, zoals de schoonheid van prullenbakken, glasbakken, papier- en plasticcontainers. Ook dit straatmeubilair behoort er smaakvol uit te zien. Of zet er bij sommige exemplaren bakstenen muurtjes omheen, begroeid met planten.
Noor Hoogenhout, Amsterdam

Autovrij

E zijn veel plannen om het centrum autovrij te maken en meer ruimte te maken voor fietsers en voetgangers. Uit een evaluatie over het afsluiten van de Munt bleek dat de helft van de ondernemers het maar niks vond.

Verder zien we dat alle omleidingen en afsluitingen een groot verkeersinfarct teweegbrengen in de stad, elke dag weer. Het probleem verplaatst zich gewoon en je krijgt een trechtereffect.

Het centrum moet helemaal autovrij worden, of helemaal niet, want door alleen bepaalde delen af te sluiten creëer je nog meer verkeerschaos.
E. Ozdemir, Amsterdam

Schiphol

Geluid: genoeg is genoeg. Geen gesjoemel of een 'ja maar'. 500.000 vluchten is meer dan zat voor Schiphol. Succes!
Joost de Vries, Aalsmeer

Erfpacht

Door de nieuwe erfpachtregeling zijn bijna 100.000 erfpachters, bewoners van Amsterdam, zwaar in de financiële problemen gekomen. (Velen weten dit nog niet omdat ze voor 50 jaar hebben afgekocht.)

Was in het oude systeem voor iedereen de erfpachtgrondwaarde tussen de 10 procent en 15 procent, in het nieuwe systeem varieert de buurtstraatquote (BSQ) tussen de 5 procent (Noord en Bijlmer) en 49 procent (Centrum).

En je raadt het al: hoe duurder je huis, hoe hoger de WOZ en hoe hoger de BSQ.

Huiseigenaren in dure buurten worden ineens aangeslagen voor 50 procent van de waarde van hun huis, terwijl de goedkope buurten een voordeel hebben en slechts worden aangeslagen voor een derde van wat ze hadden kunnen verwachten.

Dit systeem is niet toekomstbestendig.

Binnen enkele jaren ontploft deze rekensystematiek en worden alle erfpachters binnen de Ring voor de helft van de waarde van hun huis onteigend. Vandaar de dringende vraag om een nieuw, eerlijk en betaalbaar erfpachtsysteem, dat recht doet aan wat mensen hadden kunnen verwachten toen ze hun huis kochten.
Liesbet Zikkenheimer, Amsterdam

Samenwerkingen

De gemeente moet investeren in samen­werkingstrajecten met hogescholen en universiteiten. Als eerstejaars aan de HvA werd ik in de eerste week gelijk de Oostelijke Handelskade opgestuurd. Met enquêtes onder de arm en een schoon overhemd aan stapte ik de buurt in.

Daar leerde ik dat onderzoeken veel lastiger is dan het lijkt, maar ook dat stedelijke opgaven zeer complex van aard zijn. Aan het einde van het project presenteerde mijn team de resultaten aan de gemeente Amsterdam.

Ons advies vond een vruchtbare bodem bij de gemeente, waardoor de informatie die wij uit de buurt hadden opgehaald, werd omgezet in beleid. Als ik nu langs deze wijk loop, zie ik onze aanbevelingen terug.

Door deze plek heb ik als student veel geleerd over mijn vakgebied, maar ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de buurt, waardoor nieuwe kennis is vrijgekomen. Deze kennis wordt nu door de gemeente gebruikt om nieuw beleid vorm te geven.
Samy Sheta, Amsterdam

Zie ook: 'Lieve onderhandelaars: luister ook naar de ouderen'

Inspraakavond in de stad

Dinsdagavond krijgen Amsterdammers de kans om GroenLinks, D66, PvdA en SP te vertellen wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe coalitie.

Vanaf 19.30 uur is er open inspraak in Scholengemeenschap OSB in Zuidoost, Pakhuis de Zwijger in het centrum, Het Sieraad in De Baarsjes en Het Zonnehuis in Noord.

Niets missen over de vorming van een nieuw college? Volg Amsterdam Kiest op Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden