Lezersbrief

'Aan alle Amsterdammers, in elke functie: rij elektrisch'

Sander Onland doet in een lezersbrief aan Het Parool een oproep aan alle Amsterdammers: 'Kom en ga elektrisch en zet die stinkende diesels uit!'

Het Parool
'Amsterdam is gehuld in een nevel van uitlaatgassen.' Beeld anp
'Amsterdam is gehuld in een nevel van uitlaatgassen.'Beeld anp

Amsterdam is gehuld in een nevel van uitlaatgassen. Natuurlijk is het niet vergelijkbaar met beelden uit Delhi of Peking, bij ons is het nauwelijks zichtbaar, maar desalniettemin goed waarneembaar. Als we goed ruiken, dan is er continu dat signaal: let op, er is ergens brand.

Om achter de bron van deze lucht te komen hoeven we niet ver te zoeken; dat is gemotoriseerd verkeer met een explosiemotor. Ronkende bussen die dwars door de stad hun sporen nalaten.

Duitse sjoemelbakken die als taxi dienstdoen en een sluier over de stad trekken, en natuurlijk de scooterrijder die een giftig mengsel van olie en roet in de lucht ejaculeert.

Daarnaast is er de automobilist die met het vertrouwen dat hij van de autoverkoper in de techniek meekreeg, onbezorgd in zijn karretje aan het tuffen is.

Al die motoren tezamen dragen eraan bij; overal waar vuur is, is rook.

Over de gevolgen van de blootstelling van het menselijk lichaam aan deze verontreiniging zitten we in een fase van voortschrijdend inzicht. We weten dat elk deeltje dat je binnenkrijgt een gezondheidsrisico met zich meebrengt.

We hebben in Amsterdam meerdere plaatsen waar de verontreiniging de Europese norm overschrijdt, de WHO-norm wordt bijna overal overschreden. Blootstelling aan deze stoffen verslechtert onze gezondheid en verkort onze levensduur.

Getuige de halfslachtige maatregelen die de politiek heeft genomen - er zijn wat milieuzones ingesteld - is de overheid incompetent te noemen. Er worden geen rigoureuze maatregelen genomen om voor schone lucht te zorgen. De politiek is niet in staat uit te leggen waarom er impopulaire maatregelen moeten worden genomen.

Daarom wil ik een oproep doen aan alle Amsterdammers. Of je nu de directeur van het GVB of een taxichauffeur bent, aannemer, distributeur of werknemer bij een reclamebureau, iedereen die met een bedrijfswagen door de stad rijdt: alsjeblieft, denk aan onze gezondheid en grijp de kans nu het kan om zo snel mogelijk over te stappen op elektrische aandrijving.

Verdiep je erin, en neem naast de bedrijfseconomische afwegingen de gezondheid van de Amsterdammer mee in je beslissing.

Waarschijnlijk is het financieel rendabel, in elk geval zullen alle Amsterdammers je dankbaar zijn. Kom en ga elektrisch en zet die stinkende diesels uit!

Geef jezelf een voorbeeldfunctie en wees er trots op dat je niemands gezondheid in gevaar brengt.

Sander Onland, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden