Lezersbrief

‘75 jaar na Hiroshima is het tijd om af te rekenen met nucleaire erfenis’

Dirk Hoogenkamp en Jeffrie Quarsie stellen in deze lezersbrief dat het tijd wordt om afstand te doen van kernwapens. ‘Zolang er kern­wapens zijn, kan het fout gaan.’

Het Parool
De burgemeester van Hiroshima tijdens de herdenking van de slachtoffers van de kernbom op Hiroshima. Beeld AFP
De burgemeester van Hiroshima tijdens de herdenking van de slachtoffers van de kernbom op Hiroshima.Beeld AFP

Het is donderdag precies 75 jaar geleden dat er een kernbom op Hiroshima werd gegooid. Op 9 augustus volgde Nagasaki. Nog voor het jaar om was, waren er naar schatting 250.000 doden gevallen. Tot op de dag van vandaag worden er slachtoffers van die twee bombardementen behandeld. Daarom zijn kernwapens altijd omstreden geweest. De allereerste VN-resolutie sprak een unanieme afwijzing van kernwapens uit. Zelfs het politiek neutrale Rode Kruis spreekt zich uit tegen kernwapens.

Het heeft weinig geholpen, kort erna brak een wapenwedloop uit. Ook het non-proliferatieverdrag (ander jubileum: 50 jaar) heeft niet voorkomen dat er landen met kernwapens bij zijn gekomen: Israël, India, Pakistan en Noord-Korea.

Onze ouders liepen mee in de demonstraties tegen kernwapens begin jaren tachtig, de grootste in Nederland ooit. Maar nog altijd zijn er bijna 14.000 kernwapens, waarvan twintig in Nederland. Sterker, de VS willen hun kernwapens in Volkel vervangen door een nieuw model, de B61-12; ontworpen om makkelijker in te zetten, om makkelijker tot een nucleaire oorlog te besluiten. Er wordt weer meer uitgegeven aan kernwapens, in 2019 wereldwijd naar schatting 73 miljard dollar. Geld dat dus niet naar gezondheidszorg, onderwijs of verduurzaming gaat. Bovendien hebben de VS onlangs belangrijke verdragen opgezegd. Na 75 jaar kun je gerust concluderen dat we nog altijd niet op de goede weg zijn. Sterker, het gaat de verkeerde kant op.

Wij twintigers zijn de nieuwe generatie. Wij worden ongeduldig. Hier zitten we – naast klimaatverandering – met nog een erfenis waar we niet om gevraagd hebben. We zijn tal van keren al net aan een nucleaire catastrofe door menselijk of technisch falen ontkomen. Zolang er kern­wapens zijn, kan het fout gaan.

Het goede nieuws is dat we er wel iets aan kunnen doen. Ten eerste moet Nederland zijn kernwapentaak afbouwen. Ten tweede moet Nederland als bruggenbouwer een dialoog op gang brengen, binnen en buiten de Navo, over ontwapening. Ten slotte moet Nederland het VN-verdrag voor volledig kernwapenverbod ratificeren.Alle Nederlanders die volgend jaar naar de stembus gaan, moeten weten: een wereld met kernwapens heeft geen toekomst.

Dirk Hoogenkamp, Amsterdam en Jeffrie Quarsie, Leeuwarden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden