PlusColumn

50 jaar geleden ging Ajax op weg naar ander terrein

Maarten Moll
null Beeld Wolff
Beeld Wolff

Vandaag gaat de reis via ­Emmen naar Trnava. Van 2019 naar 1969. Ajax speelt vanavond in het barre oosten tegen Emmen. Terra incognita, want Ajax speelde er nog nooit voor de competitie.

Deze maand is het vijftig jaar geleden dat Ajax op weg ging naar ander onbekend terrein. Ook in het oosten, maar dan van Europa. Trnava, gelegen in het toenmalige Tsjecho-­Slowakije. Waar Ajax als eerste Nederlandse club de finale van het Europa Cup 1-toernooi kon bereiken.

Thuis in Amsterdam was met 3-0 gewonnen (Cruijff, Swart, Keizer) maar die namiddag achter het IJzeren Gordijn liep het anders. Cruijff werd uit de wedstrijd geschopt en na 49 minuten stond het 2-0 voor Spartak.

En toen stond doelman Gert Bals op, die bij de eerste Trnavagoal nog gruwelijk in de fout was gegaan.

Hoe de Oostblokkers ook aanvielen, wat de spitsen Kuna, Farkas en Adamec ook probeerden, Bals was niet meer te passeren.

Op wazige, schokkerige zwart-witbeelden is een fenomenale redding op een kopbal te zien. Bals blijft even op zijn buik liggen en staat dan op. Opmerkelijk: geen ploeg­genoot die hem komt feliciteren.

Het blijft 2-0, Bals 'wint' de wedstrijd voor Ajax. De ­finale is bereikt - die vervolgens in Estadio Santiago ­Bernabéu in Madrid met 4-1 wordt verloren van Gianni ­Rivera's AC Milan.

Bals krijgt van de Spaanse krant Marca als enige speler een 0. Zijn reactie: "Ik heb vier ballen gehad en alle vier gingen ze erin. Maar geloof me, ze waren echt onhoudbaar."

Op slag zijn de reddingen ­tegen Spartak vergeten. Het droevige lot van de verliezer. Wie heeft het nog over het mooiste doelpunt in een Champions Leaguefinale? Dat magistrale hakje achter het standbeen van Del Piero langs.

Nog meer Bals-tragiek: een jaar na die verloren finale verving coach Rinus Michels Bals voor Heinz Stuy. Met Stuy won Ajax drie keer op rij de Europa Cup 1. Arme Gert. Maar die ­namiddag in Trnava...

Reageren? m.moll@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden