Lezersbrief

‘19 soorten aardappelen bij de supermarkt: we moeten consuminderen’

Er heerst een taboe op minder productie en consumptie. Dat moest maar eens afgelopen zijn, betoogt Helen Gerritsen in deze lezersbrief. 

Beeld ANP

Iedereen die iets zegt over vervuiling, van politicus tot milieu-activist, mijdt één kwestie als de pest. Van de maatregelen die nodig zijn om het milieu weer gezond te krijgen, is er één taboe.

Om de plundering van de aarde te keren, moeten productie en consumptie afnemen. Zie hier het taboe.

Wie gaat dit realiseren? Bedrijven, groot en klein, zullen winst willen blijven maken. Ze zullen de aarde moeten blijven plunderen. Zij zijn dus ongeschikt om verandering teweeg te brengen.

Regeringen dan? Die worden op hun beurt weer geregeerd door de lobby van bedrijven, die dagelijks op de stoep staat en het faciliteren van winstmaximalisatie afdwingt. Dat blijkt keer op keer -denk aan het immer groeiende Schiphol. Regeringen zijn dus evenmin geschikt om het tot fundamentele verandering te brengen. Wie of wat dan wel?

‘Recht op consumeren’ 

Blijft over: de mens zelf. Als consumenten zijn wij in de positie om de consumptie te reguleren. Als wij minder consumeren, heeft dat een enorm effect: er wordt minder geproduceerd, dus minder vervuild. En bij minder productie is ook minder energie nodig.

En toch zo taboe: kom niet aan onze productie en consumptie. Wij werken hard en hebben dan zogenaamd recht op onze kant-en-klare sushi, witte wijn, auto en vliegvakanties. Niemand durft ons ‘recht op consumeren’ ter discussie te stellen. We zijn als verwende kinderen, die het op een schreeuwen zetten bij het minste dat ze moeten missen. Of de aarde het nu aankan of niet.

Overproductie

Hoe normaal is onze consumptie eigenlijk? We zijn het bijna vergeten, maar het is nog maar zestig jaar geleden dat onze dagelijkse bestedingen eenvoudiger waren. Sobere, lokale maaltijden, minder vliegreizen, veel minder nieuwe kleren.

Vanaf de jaren ‘60 groeide de productie explosief. Er is overvloed bij de supermarkt, denk aan 19 soorten aardappelen en 88 soorten verpakte groenten.

Deze overproductie is niet normaal, en was nooit normaal. Die overproductie is dan ook schadelijk.

Al in 1972 waarschuwde De Club van Rome in het rapport ‘Grenzen aan de Groei’ dat deze wildgroei van productie en consumptie niet eeuwig kan voortduren en dat de economie moet worden gereguleerd. We moeten tevreden zijn met minder, en consuminderen.

Helen Gerritsen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden