PlusMassih Hutak

12 Angry Men op z’n Nederlands: 12 Boze Burgers

Massih Hutak
Massih Hutak Beeld Artur Krynicki
Massih HutakBeeld Artur Krynicki

Deze week nam ik plaats aan een tafel die sinds kort is neergezet om meer demo­cratie te brengen in Noord. De raadszaal van het stadsdeelhuis was veranderd in een zogeheten burgerzaal, als onderdeel van het democratiseringsprogramma van wethouder Groot Wassink.

Een mooi initiatief dat ruimte biedt aan bewoners, beleids­makers en alles daartussen om eens met elkaar in gesprek te gaan, gefaciliteerd door de gemeente. Niet incidenteel en voor de vorm, maar structureel en professioneel.

Mensen die al actief zijn in de wijken hebben nu eindelijk een plek om na te denken over hoe we elkaar kunnen ­versterken in plaats van langs elkaar heen te werken of nog erger, ons tegen elkaar uit te laten spelen.

Bovendien is er een serieus budget om ook daadwerkelijk dingen gedaan te krijgen en mensen te honoreren voor hun tijd en inzet. Iets wat helaas nog te vaak als vanzelfsprekend ontbreekt bij soortgelijke burger-gemeente projecten.

We hadden krap twee uur om een paar belangrijke thema’s te behandelen. Al snel besloten we, met dank aan het voorstel van een Verdedig Noord-strijder, om ons te houden aan het principe ‘not about me without me’: we praten niet over partijen en mensen die niet aan tafel zitten. We praten mét mensen, niet óver ze.

Verschillende stemmen spraken de wens uit van de groep een afspiegeling te maken van Noord. Dat was het nu nog niet, maar het fundament was stevig. De agenda ook, met punten als ‘mopperuur’, een ‘inburgeringscursus voor nieuwe Noorderlingen’ en ‘erkenning van Noordpijn’.

Op de beste momenten in het gesprek dwaalden mijn gedachten af naar één van mijn favoriete films: 12 Angry Men. Deze ode aan het Amerikaanse rechtssysteem speelt zich volledig af tijdens het juryberaad dat een vonnis moet vellen over een achttienjarige jongen die ervan wordt verdacht zijn vader te hebben vermoord. De leden van de jury moeten het unaniem eens worden over de vraag of de verdachte schuldig of onschuldig is.

Ik loop al een tijd met het idee rond om, geïnspireerd op dit klassieke meesterwerk van schrijver Reginald Rose en regisseur Sidney Lumet, een hedendaagse Nederlandse bewerking te maken. Werktitel: 12 Boze Burgers. De premisse: een dozijn opgewonden Noorderlingen die het in de raadzaal van een voormalig stadsdeelhuis unaniem eens moeten worden over de toekomst van hun geliefde stadsdeel.

Gaan we de geprivatiseerde woningbouw teruggeven aan de gemeente en weer een stad bouwen gebaseerd op socialistische idealen? Of gaan we voor een totale uitverkoop van de stad waar geen plek is voor verplegers, vuilnismannen, leraren, schrijvers en kunstenaars?

Verdachte: woningcorporaties. Misdaad: het uitroeien van elk sociaal weefsel uit onze samenleving. Wapen: gentrificatie.

Wie doet er mee? m.hutak@parool.nl

Rapper en schrijver Massih Hutak (28) schrijft columns voor Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden