Lezersbrief

'1 miljoen inwoners is eerder een kwalijke dan blijde ontwikkeling'

Paroollezers André Voskuijl en Wouter van ­Oorschot delen het enthousiasme over het toekomstige 'rode vierkantje' in de bosatlas niet. 'De stad kraakt nu al in haar voegen.'

Het Parool
Drukte in Amsterdam Beeld Robin Utrecht
Drukte in AmsterdamBeeld Robin Utrecht

Het Parool meldde donderdag op de voorpagina dat Amsterdam in 2032 het 'magische' getal van 1 miljoen inwoners zal bereiken. Op juichende toon lijkt het, waarom anders dat 'magisch'?

Nóg juichender lijkt: 'Dan krijgt Amsterdam een rood vierkantje in de Bosatlas en komt ze in dezelfde divisie als Parijs, Londen, Berlijn en andere wereldsteden.' Hoi hoera, eindelijk een rood vierkantje, laat ons dat nu altijd gewild hebben!

Dan staat er echter, dat Amsterdam 'op Nederlandse schaal een krimp­regio is' omdat meer bewoners de stad ontvluchten dan 'ervoor terugkomen'.

Een jaar wordt niet genoemd maar het gaat om 45.000 ontvluchters en 36.000 'ervoor terugkomers'; het zal wel om 2018 gaan. En daar komt het: 'Gelukkig hebben we de immigratie nog.' Het staat er echt. Er emigreerden 25.000 mensen maar er immigreerden 38.000.

Geen misverstand wat ons betreft: alle immigranten zijn welkom en wij wensen hen veel geluk met ook Amsterdammer te worden. Maar waarom wij 'gelukkig met immigratie' zouden moeten zijn zodat Amsterdam in 2032 inderdaad een rood vierkantje in de Bosatlas wordt, ontgaat ons.

Sterker: wij zetten grote vraagtekens bij het bereiken van die mijlpaal en vinden dat eerder een kwalijke dan een blijde ontwikkeling. De stad kraakt nu al in haar voegen. Waar dat goed voor is, heeft nog niemand ons kunnen vertellen.

Gelukkig gaat het ook wat minder snel dan de krant suggereert. Laat ons inderdaad 2018 aanhouden als het jaar waaraan de cijfers zijn ontleend en telt u even mee: 45.000 vertrekkers plus 36.000 ervoor terug­komers is min 9.000.

Dan 25.000 emigranten eraf, is min 34.000, plus 38.000 immigranten erbij, is +4000 in totaal. In dát tempo zal Amsterdam nog heel wat langer op haar rode vierkantje moeten wachten dan op 2032.

André Voskuijl en Wouter van ­Oorschot, Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden