Buitenland Bewaar

Zwitserse miljoenen van Duvalier voor Haïti

Jean Claude Duvalier Archieffoto ANP, 1986
Jean Claude Duvalier Archieffoto ANP, 1986 © UNKNOWN

GENEVE - Illegale banktegoeden van dictators zijn niet meer veilig in Zwitserland. Het parlement heeft maandag een wet aangenomen waarin die kunnen worden uitgekeerd aan de wettige regering van het betreffende land en niet aan de familie van de leider. Dat berichtten Zwitserse media.

Het eerste land dat profiteert van de nieuwe wet is Haïti, dat in januari werd getroffen door een zware aardbeving. De staatskas van het Caribische land zal 5,7 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) ontvangen van bevroren Zwitserse bankrekeningen van de familie Duvalier. 'Papa Doc' en zoon 'Baby Doc' Duvalier maakten dertig jaar lang de dienst uit in Haïti met behulp van gewapende bendes (1956-1986).

De nieuwe wet is alleen van toepassing als het betreffende land een fragiele staat is die niet zelf in staat is het bedrag terug te vorderen. De wet is tot stand gekomen doordat Zwitserland soms was genoodzaakt de illegale tegoeden terug te geven aan de families van de dictators vanwege het zwakke juridische systeem in het betreffende land. Dit was bijvoorbeeld het geval in 2009 bij de overleden ex-president van de Democratische Republiek Congo, Mobutu Sese Seko. (ANP)