BAGDAD - Drie bommen die tegelijkertijd zijn geëxplodeerd in de Iraakse stad Najaf, hebben vijftien mensen van het leven beroofd en 25 personen verwond. Het is de ergste aanval van dit jaar, heeft een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten.

De bommen ontploften halverwege de middag in de heilige sjiitische stad, die 160 kilometer ten zuiden van Bagdad ligt. Een autobom ging af bij een mausoleum en twee andere bommen explodeerden op een markt. ''Onschuldigen, voorbijgangers en handelaren werden getroffen¿¿, aldus een lokale regeringsfunctionaris.

In Najaf ligt het mausoleum van imam Ali, de schoonzoon en neef van de islamitische profeet Mohammed en voor sjiieten de eerste sjiitische imam. Het mausoleum trekt sjiieten vanuit de hele wereld, vooral vanuit het naburige Iran.

Iraakse veiligheidstroepen hebben wegen naar de stad afgesloten. De laatste keer dat er een zware aanslag werd gepleegd in Najaf was bijna twee jaar geleden. Vorig jaar kwamen 2800 mensen in Irak om door geweld, ongeveer de helft minder dan het jaar ervoor. (ANP)