Buitenland Bewaar

Zieke Chávez mist beëdiging

Muurtekening van Chavez in Caracas.
Muurtekening van Chavez in Caracas. © REUTERS

De ernstig zieke Venezolaanse president Hugo Chávez mist zijn beëdiging voor een nieuwe ambtstermijn die gepland was voor donderdag. Dat heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land dinsdag bekendgemaakt.

De charismatische socialist (58) is in december geopereerd tegen kanker op Cuba. Sinds die tijd is hij uit beeld door complicaties die na de operatie optraden. De onzekerheid over zijn lot heeft Venezuela in grote politieke onzekerheid gestort.

Chávez leidt Venezuela sinds 1999. Hij zou donderdag voor opnieuw zes jaar worden ingezworen, nadat hij in oktober de verkiezingen won. Voor Chávez' medestanders is de beëdiging niet meer dan een formaliteit en kan Chávez' huidige plaatsvervanger en bondgenoot Nicolás Maduro voorlopig aanblijven.

De oppositie ziet echter een kans om na bijna 14 jaar Chávez, van hem af te komen. Tegenstanders stellen, wijzend op de Venezolaanse grondwet, dat de president aanwezig móet zijn. Als hij wegblijft is volgens hen sprake van een machtsvacuüm en zou de weg naar nieuwe verkiezingen ingeslagen moeten worden.