live

Zevende verdachte opgepakt voor aanslag

Bij de dubbele aanslag in Londen zijn zaterdagavond zeven mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. De drie daders zijn door de politie gedood, waarmee het dodenaantal op tien komt.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Zevende verdachte aangehouden

  De politie in Londen heeft een zevende verdachte aangehouden van de aanslag op de London Bridge. Het gaat om een 19-jarige man. Hij wordt verdacht van de voorbereiding of de aanzet tot een terroristische actie, aldus de politie.

  De man zit in voorlopige hechtenis op een politiebureau in Berkshire en zijn huis wordt op dit moment onderzocht, zo meldt de politie van Londen in een verklaring.

  Eerder werden al zes verdachten van medeplichtigheid aan de aanslag aangehouden. Zij zitten nog vast. Twaalf anderen die in eerste instantie werden verhoord zijn weer op vrije voeten gesteld.

 2. Nog drie verdachten opgepakt

  Britse agenten hebben in het onderzoek naar de aanslagen nog eens drie mannen opgepakt in Londen. Dat maakte de politie in de Engelse hoofdstad afgelopen nacht bekend.

  De Britse veiligheidsdiensten arresteerden de drie mannen in de oostelijke wijk Ilford. Twee van de mannen worden verdacht van het voorbereiden van terroristische activiteiten. De derde verdachte is opgepakt wegens het bezit en de handel in drugs.

  Eerder had de politie al een dertigjarige man opgepakt in een woning in dezelfde wijk.

 3. Lijk in Theems is slachtoffer aanslag

  Het lichaam dat in de Theems is gevonden, is inderdaad van de 45-jarige Fransman Xavier Thomas, meldde The Guardian. Hij werd woensdagavond formeel geïdentificeerd. Thomas is daarmee het achtste slachtoffer van de aanslag in Londen.

  De politie trof het stoffelijk overschot dinsdagavond aan bij de wijk Limehouse en maakte de vondst woensdag bekend. Al direct werd gedacht aan Thomas, die sinds de aanslagen vermist was. De nabestaanden van de Fransman werden gelijk op de hoogte gebracht.

 4. Brief Van der Laan

  Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een brief aan Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, gestuurd om zijn steun te betuigen na de aanslag van zaterdag.

  In de brief schrijft Van der Laan dat hij spreekt namens alle inwoners van Amsterdam. De burgemeester leeft mee met de Khan, de slachtoffers en hun families en alle andere getroffenen in Londen.

 5. Nog een verdachte opgepakt

  De Britse politie heeft een nieuwe verdachte opgepakt van de aanslag. Het gaat om een 30-jarige man die bij een inval vanochtend vroeg in een woning in het oosten van Londen werd gearresteerd.

  Hij wordt volgens de politie verdacht van de voorbereiding, betrokkenheid bij en het aansporen tot terroristische daden. Over de identiteit van de man is niets bekendgemaakt.

  Zijn arrestatie volgt kort na de aanhouding van een Marokkaan in het Ierse Limerick.

 6. Tweede verdachte gearresteerd

  De Ierse politie heeft een tweede persoon gearresteerd die mogelijk betrokken is geweest bij de aanslag van zaterdagavond in het centrum van Londen. Dat heeft The Guardian dinsdagavond bekendgemaakt.

  Na een tip van de Britten werd in Limerick een Marokkaan aangehouden op verdenking van het gebruik van vervalste documenten. In zijn flat werden papieren aangetroffen op naam van een van de drie doodgeschoten terroristen.

  De Ierse premier Enda Kenny bevestigde maandag dat Rachid Redouane een tijdje in Ierland heeft gewoond maar daar niet was opgevallen. Redouane trouwde in 2012 in Dublin met de Britse Charisse Ann O'Leary.

  Een man die eerder in Ierland was opgepakt in verband met de terreurdaad op London Bridge en in Borough Market, die aan zeven mensen het leven kostte, is inmiddels zonder aanklacht op vrije voeten gesteld.

 7. Kamer herdenkt islamistische aanslag

  De Tweede Kamer heeft vandaag de terroristische aanslag van zaterdagavond in Londen herdacht.

  "Ik denk dat voor eenieder van ons geldt dat we nooit hadden verwacht zo vaak te moeten stilstaan bij aanslagen," benadrukte Kamervoorzitter Khadija Arib. "Ik hoop dat de Britten in staat zijn vast te houden aan hun open, vrije manier van leven. Zij staan voor de zware taak om te leren leven met alle verliezen. Maar zij staan er niet alleen voor," verzekerde ze.

  Premier Mark Rutte prees de "strijdbaarheid en veerkracht van de Britten na de zoveelste beproeving''. Hij putte moed uit de reacties van Londenaren na de aanslag, "taal van moedige mensen die zich niet de mond laten snoeren".

  "We zullen onze vrije en democratische samenleving nooit prijsgeven," verklaarde Rutte.

  Bij de herdenking was ook de Britse ambassadeur aanwezig.

 8. Identiteit derde dader

  De Britse politie heeft dinsdag de naam bekendgemaakt van de derde terrorist die betrokken was bij de aanslag van zaterdagavond in Londen. Het gaat om Youssef Zaghba, een 22-jarige Italiaan van Marokkaanse afkomst.

  Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera werd hij in 1995 in Fez geboren als zoon van een Marokkaanse man en een Italiaanse vrouw. Na de scheiding van het stel verhuisde zijn moeder naar Bologna.

  Youssef brak met zijn vader in Marokko en zocht zijn moeder geregeld op. Vorig jaar werd hij op de luchthaven van de Italiaanse stad tegengehouden toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen.

  Na een onderzoek naar mogelijke internationale terroristische activiteiten lieten de autoriteiten hem gaan. Italië zette hem wel op een lijst van personen die als een risico worden beschouwd en lichtte zowel de Britse als de Marokkaanse autoriteiten in.

  Het laatst wat van Zaghba bekend was, was dat hij werkte in een restaurant in Londen en dat hij regelmatig contact onderhield met zijn moeder. De Britse politie zei dat Zaghba noch bij de politie, noch bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 op de radar stond.

  De Britse politie onthulde tot nu toe alleen de namen van de twee andere aanslagplegers: Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Butt was een in Pakistan geboren Brit, Redouane zou een Marokkaanse en Libische achtergrond hebben.

  De politie maakte vandaag ook een nieuwe aanhouding bekend, deze keer van een 27-jarige man uit Barking, in het oosten van Londen. Twaalf personen die eerder werden opgepakt, zijn allemaal weer vrijgelaten.

 9. Arrestanten vrij

  De Britse politie heeft alle verdachten die zondag zijn gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de terroristische aanslag op London Bridge en in Borough Market maandagavond vrijgelaten.

  Hun is niets ten laste gelegd. Het ging nog om tien mensen uit de wijk Barking die vast zaten voor verhoor. Twee anderen werden al eerder naar huis gestuurd.

  Sky News meldde dat de politie in het gehuurde busje waarmee voetgangers op de brug werden aangereden, Molotov-cocktails heeft aangetroffen. Het zou gaan om zeker tien flessen met een heldere vloeistof en een lap stof in de hals. De rechercheurs behandelden de vondst als benzinebommen.

 10. 'Londense terrorist in jihadfilm'

  Khuram Shezad Butt, die door de politie is geïdentificeerd als een van de verantwoordelijken voor de aanslag in Londen zaterdag, figureerde in de tv- film 'The Jihadis Next Door'. Dat melden Britse media maandagavond.

  Chanel 4 zond de documentaire, na een jaar van onderzoek en gebruik van undercover opnamen, in januari uit.

  Butt is te zien bij bijeenkomsten met twee notoire islamistische predikers, onder wie haat-imam Mohammed Shamsuddin, die Groot-Brittannië waarschuwde voor de komst van de sharia. Hij komt ook in beeld in gezelschap van Abu Haleema, die ervan wordt verdacht een schooljongen te hebben aangezet tot een terreurdaad.

  Butt zou zijn geradicaliseerd door filmpjes op You Tube. Hij overwoog volgens een kennis naar Syrië te gaan om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd, maar zijn familie en toen zwangere vrouw brachten hem op andere gedachten.