Buitenland Bewaar

Zanger Martelly wint verkiezingen Häiti

Michel Martelly. EPA
Michel Martelly. EPA © UNKNOWN

De populaire zanger Michel Martelly (50) heeft de presidentsverkiezingen in Haïti gewonnen. Hij kreeg 67,5 procent van de stemmen, zijn 70-jarige rivaal Mirlande Manigat kreeg 31,7 procent, zo meldde de kiescommissie van het Caribische land maandag (lokale tijd). Het gaat om een voorlopige uitslag; de definitieve volgt vermoedelijk half april.

Martelly bedankte zijn aanhang met een boodschap op Twitter. ''We zullen aan de slag gaan voor alle Haïtianen. Samen kunnen we het waarmaken.'' In Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, gingen aanhangers van 'Sweet Mickey' Martelly de straat op om de overwinning van hun kandidaat te vieren.

De tweede verkiezingsronde in Haïti had plaats op 20 maart. De eerste ronde op 28 november werd overschaduwd door ongeregeldheden waarbij zeker vijf doden vielen, en beschuldigingen van fraude. Jude Célestin, de kandidaat van het vertrekkende staatshoofd René Préval, eindigde toen als tweede achter Manigat. Na lang dralen besloten de verkiezingsautoriteiten Célestin uit de uitslag te schrappen ten gunste van Martelly. De partij van Célestin zou zich in de eerste ronde aan grootschalige fraude hebben schuldig gemaakt.

In de campagne voor de tweede ronde profileerde de zanger, danser en toetsenist Martelly zich als een buitenstaander in de politiek. Met die strategie scoorde hij vooral bij de jongere Haïtianen die de traditionele politieke elite corruptie en machtsmisbruik verwijten.

Martelly, die in het verleden trouwde met zijn manager Sophie, die hem vier kinderen baarde, heeft de inwoners van het Caribische land nieuwe scholen, gratis onderwijs en een beter internet beloofd. Verder wil hij de landbouw stimuleren door het boeren makkelijker te maken om aan kredieten te komen. En hij wil dat Haïti weer de beschikking krijgt over een leger. De Haïtiaanse strijdkrachten werden in 1995 ontmanteld in verband met een lange geschiedenis van betrokkenheid bij staatsgrepen en andere misstanden.

De nieuwe president moet het armste land van het westelijk halfrond opnieuw opbouwen. Haïti werd begin vorig jaar getroffen door een verwoestende aardbeving, die volgens de autoriteiten aan 220.000 mensen het leven heeft gekost. Meer dan een jaar na de ramp leven circa 750.000 Haïtianen nog steeds in tenten. (ANP)