Buitenland Bewaar

Witte Huis: geen genade voor Snowden

Edward Snowden
Edward Snowden © AFP

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden hoeft niet op genade in de VS te rekenen. Dat hebben het Witte Huis en de voorzitters van de commissies voor de inlichtingendiensten van het Amerikaanse Congres zondag laten weten.

Snowden zei vrijdag dat hij bereid is om voor het Congres te verschijnen om uitleg te verschaffen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij stelt als voorwaarde dat de Amerikaanse regering de aanklachten tegen hem laat vallen en hem niet langer vervolgt.

Witte Huis-adviseur Dan Pfeiffer zei zondag dat over een dergelijke deal niet eens wordt gesproken. Clementie is voor Snowden niet aan de orde, zoveel is zeker, aldus Pfeiffer tegen de zender ABC.

De voorzitters van de Congrescommissies, de Democratische senator Dianne Feinstein en de Republikeinse afgevaardigde Mike Rogers lieten soortgelijke geluiden horen. Clementie is volgens Rogers 'een heel slecht idee' en Feinstein zei dat Snowden nu eenmaal de wet heeft overtreden en zich daarvoor zal moeten verantwoorden.