WASHINGTON - De klokkenluiderssite WikiLeaks heeft 15.100 dollar (11.300 euro) overgemaakt naar een juridisch hulpfonds voor Bradley Manning.

Deze informatieanalist van het Amerikaanse leger zit al acht maanden gevangen op verdenking van het doorspelen van vertrouwelijke documenten aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Het Bradley Manning Support Network maakte de donatie van WikiLeaks donderdag bekend via de website Bradleymanning.org. Manning werd in mei opgepakt, nadat WikiLeaks een video had verspreid waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter burgers en medewerkers van het persbureau Reuters doodschoten in Irak. Zeker twaalf mensen vonden de dood. De autoriteiten in de VS vermoeden dat Manning tienduizenden documenten heeft doorgespeeld aan WikiLeaks.

WikiLeaks stelt niet te weten of ze informatie heeft ontvangen van Manning. Maar de organisatie wil de 23-jarige Amerikaan wel helpen in zijn juridische gevecht met de autoriteiten in zijn land.

Naar verluidt hangt Manning een gevangenisstraf van maximaal 52 jaar boven het hoofd, als een militaire rechtbank hem veroordeelt. Zijn aanhangers hebben inmiddels meer dan 100.000 dollar (circa 75.000 euro) ingezameld om Manning juridisch te ondersteunen. (ANP)