Buitenland Bewaar

Wenen wil meer tijd voor Griekse bezuinigingen

De Akropolis in Athene.
De Akropolis in Athene. © REUTERS

Oostenrijk wil Griekenland langer de tijd gunnen om de bezuinigingen door te voeren die het land in ruil voor noodleningen beloofde. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zondag gezegd in de krant Österreich.

Faymann ziet 'goede kansen dat we met Griekenland overeenkomen dat de Grieken zich aan hun verplichtingen met de Europese Unie houden, maar meer tijd krijgen om hun schulden terug te betalen'. De bondskanselier van de socialistische SPÖ opperde een uitstel van twee of drie jaar.

De crisis en werkloosheid in Griekenland zijn zo ernstig, dat het land het volgens Faymann zonder respijt niet redt. Verlaat het bijna bankroete land de Europese Unie, dan kost dat de medeleden nog veel meer, waarschuwde hij.

Maar Faymann wees erop dat een besluit pas in september valt, als het inspectieverslag van de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds klaar is. Inspecteurs van de trojka nemen op dit ogenblik in Griekenland de stand van zaken op.

De Duitse minister van economische zaken herhaalde zondag juist dat de Griekse regering zich aan de afspraken moet houden. Volgens Philipp Rösler is 'datgene wat de Grieken vragen, een halfjaar of twee jaar (respijt, red.), niet haalbaar'.