Buitenland Bewaar

Weduwe van hasjbaron Zwolsman opgepakt

Charles Zwolsman en Scarlet D. in 2008.
Charles Zwolsman en Scarlet D. in 2008. © ANP

De weduwe van de in 2011 overleden hasjbaron Charles Zwolsman is op verzoek van de Nederlandse autoriteiten onlangs opgepakt in Spanje - waar ze woonde. Ze wordt uitgeleverd aan Nederland.

Weduwe Scarlet D. (49) moet nog ongeveer een half jaar uitzitten van de celstraf van dertig maanden die haar in 2014 was opgelegd voor witwassen van geld dat haar man met hasjhandel had verworven.

Anders dan zaterdagmorgen in sommige media werd gesuggereerd, was Scarlet D. niet voortvluchtig. De rechter had haar vrijgelaten. Haar gezondheid is slecht.

Getuige
D. woonde in het Spaanse Altea en had zich recent nog als getuige gemeld in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Ze was daarop in Spanje bij de rechter ontboden en had ook daar haar adres opgegeven. Voor de Nederlandse autoriteiten had ze domicilie gekozen op het kantoor van haar advocaat Leon van Kleef. Die toont zich dan ook verbaasd over het door het Openbaar Ministerie bevestigde bericht dat zijn cliënt 'de benen had genomen' en dat zij door een speciaal Nederlands opsporingsteam moest worden getraceerd.

Charles Zwolsman overleed na een lange criminele carrière in 2011 in de gevangenis, waar hij een straf uitzat voor het bezit van ruim twee ton hasj en vuurwapens.