Buitenland Bewaar

VS willen samenwerken met Palestijnse regering

De Palestijnse president Mahmoud Abbas (r)
De Palestijnse president Mahmoud Abbas (r) © ap

Tegen de zin van Israël wil de Amerikaanse regering samenwerken met de Palestijnse eenheidsregering die vandaag is geïnstalleerd. Zij zal hulp blijven sturen naar de Palestijnse Autoriteit en het beleid van de nieuwe regering van Fatah en Hamas kritisch volgen.

Dat heeft de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington maandag gezegd. 'Op grond van wat we nu weten, willen we samenwerken met deze regering, maar we zullen nauwlettend toezien dat zij zich houdt aan de principes die (de Palestijnse) president Abbas vandaag herhaalde', zei de woordvoerster.

Israël liet weten 'zeer teleurgesteld' te zijn door het Amerikaanse voornemen. De Israëlische regering wil juist dat Washington de Palestijnse president Mahmoud Abbas onder druk zet om niet met Hamas samen te werken en de vredesbesprekingen met Israël te hervatten.

Abbas zei bij de beëdiging van de 17 ministers dat de nieuwe regering zich zal houden aan de overeenkomsten die de Palestijnse Autoriteit met Israël heeft gesloten. Hamas, dat in de Gazastrook aan de macht is, erkent het bestaansrecht van Israël niet.