WASHINGTON - De Verenigde Staten voeren de veiligheidsmaatregelen in het luchtverkeer op wegens de dreiging van al-Qaeda. ''We moeten waakzaam blijven door de continue dreiging van al-Qaeda waar we mee te maken hebben.'' Dat stelde de minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, donderdag in een verklaring.

''We nemen een aantal aanvullende veiligheidsmaatregelen om het Amerikaanse volk te beschermen'', aldus de bewindsvrouw. Het gaat daarbij onder meer om extra willekeurige controles, meer veiligheidsmensen op bepaalde routes en het toevoegen van personen op de lijst van terroristen.

De aankondiging volgt op de lancering van een grootschalig onderzoek van president Barack Obama naar de mislukte aanslag in een vliegtuig boven Detroit op eerste kerstdag. De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab (23) is aangeklaagd voor poging tot moord en poging tot gebruik van een massavernietigingswapen. Hij probeerde in zijn onderbroek verstopte explosieven tot ontploffing te brengen op de vlucht van Amsterdam naar Detroit. (ANP)