Buitenland Bewaar

VS verbijsterd over nederzettingenplan Israël

Woordvoerder Robert Gibbs van de Amerikaanse regering. ANP
Woordvoerder Robert Gibbs van de Amerikaanse regering. ANP © UNKNOWN

JERUZALEM/WASHINGTON - De Verenigde Staten is 'verbijsterd' over Israëls goedkeuring voor de bouw van negenhonderd woningen voor joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem. De woordvoerder van het Witte Huis viel dinsdag scherp uit naar de Israëlische bouwplannen.

''We maken hier bezwaar tegen en  tegen andere praktijken van Israël in Jeruzalem met betrekking tot huisvesting, inclusief de voortgaande trend van uitzettingen van Palestijnen en de verwoesting van hun huizen,'' aldus de zegsman van president Barack Obama.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, voorspelde dat het besluit de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen belasten.

De speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, heeft volgens Israëlische media maandag in Londen nog een naaste medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd van de voorgenomen bouw af te zien.

Vergeefs, want de planningscommissie van Jeruzalem ging gisteren  akkoord.

De bouw, die op z'n vroegst over drie jaar begint, komt in de wijk die  de Israëliërs Gilo noemen. Daar wonen reeds 40.000 kolonisten. Volgens Israël is Gilo een deel van Oost-Jeruzalem dat na de verovering in 1967 is geannexeerd en dat daarom geen bezet gebied is.

De internationale gemeenschap, inclusief de VS, erkent die annexatie echter niet. Ambassades zijn er niet gevestigd.

Arabisch Oost-Jeruzalem moet volgens Palestijnse leiders de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat worden.

In Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever leven bijna een half miljoen Joden in meer dan honderd nederzettingen. (AFP, BBC)