Buitenland Bewaar

Vrouwen Togo kondigen seksstaking aan

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf (links) en mensenrechtenactiviste Leymah Gbowee.
De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf (links) en mensenrechtenactiviste Leymah Gbowee. © REUTERS

Togolese vrouwen willen een week lang geen seks met hun echtgenoten. Zo hopen ze hen ertoe te bewegen het vertrek van de president af te dwingen. De vrouwenafdeling van de Togolese mensenrechtenorganisatie Redt Togo keek de seksstaking af van de Liberiaanse vrouwen. Die verklaarden in 2003 pas weer de liefde te bedrijven zodra hun mannen werk maakten van vrede.

De staking gaat morgen in, verklaarde Isabelle Ameganvi, die de vrouwen van Redt Togo leidt. 'We hebben veel middelen om mannen te doen inzien wat vrouwen in Togo willen', zei de juriste zaterdagavond tijdens een betoging in de hoofdstad Lomé. 'Als mannen weigeren naar ons te luisteren gaan we over op andere instrumenten, die krachtiger zijn dan een seksstaking.'

Kieswet
De demonstratie in Lomé trok duizenden betogers, die boos zijn over de wijzigingen die de regering onlangs in de kieswet aanbracht. De nieuwe kieswet verzekert president Faure Gnassingbé van zijn herverkiezing in de verkiezingen in oktober, menen zij. Oppositieleider Jean-Pierre Fabre drong tijdens de demonstratie aan op het vertrek van Gnassingbé, en andere sprekers riepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Voor Ameganvi's seksstaking liepen niet alle tegenstanders van Gnassingbé warm. Fabre vond 'een seksstaking van een week te lang' en stelde een periode van twee dagen voor, maar dat werd met hoongelach onthaald. Enkele vrouwen vreesden dat de staking in slaande echtelijke ruzie zou eindigen. Bovendien heeft Ameganvi 'makkelijk praten, want ze is zelf niet getrouwd', schamperde journalist Ekoue Blamé.