Buitenland Bewaar

Vrouwen in geldnood verkopen hun eicel

Injectie van een zaadcel (rechts zichtbaar in de naald) in een eicel. Steeds meer vrouwen in de VS verkopen hun eicellen. Foto ANP
Injectie van een zaadcel (rechts zichtbaar in de naald) in een eicel. Steeds meer vrouwen in de VS verkopen hun eicellen. Foto ANP © UNKNOWN

NEW YORK - Aangetrokken door vergoedingen tot 10.000 dollar, verkopen steeds meer vrouwen in geldnood hun eicellen aan Amerikaanse vruchtbaarheidsklinieken.

Volgens een instelling voor ivf in Illinois stegen de verzoeken om informatie sinds het begin van 2008 met 40 procent. In New York sprak een groep die helpt bij vruchtbaarheidsproblemen van een stijging van 50 procent. Hier besloot bijvoorbeeld een 23-jarige actrice, die sinds november zonder baan zit, haar eicellen te verkopen omdat ze dringend geld nodig heeft.

In 2007 werd voor een eicel gemiddeld 4216 dollar betaald. De instanties erkennen dat het verkopen van een eicel een makkelijke manier is om aan geld te komen. Maar ze benadrukken dat niet iedere vrouw wordt geaccepteerd. (ANP)