live

Vrouw die in Theems belandde na aanslag Londen overleden

Zeker zes mensen, onder wie de dader, zijn om het leven gekomen bij de aanslag buiten het Britse parlement. Ten minste veertig mensen raakten gewond. Volg hier het laatste nieuws over de aanslag in Londen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Zesde dode is Roemeense vrouw

  Een vrouw die vorige maand gewond raakte door de terreuraanslag in Londen, is donderdag in het ziekenhuis overleden. De Roemeense Andreea Cristea is volgens Britse media het vijfde dodelijke slachtoffer van de aanslag, even buiten het Britse parlement.

  De 31-jarige Cristea belandde in de Theems toen aanslagpleger Khalid Masood op de Westminster Bridge inreed op voetgangers. De 31-jarige vrouw werd later uit het water gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis. Ze kwam niet meer bij bewustzijn.

  Cristea bracht op het moment van aanslag een bezoek aan Londen met haar vriendje. Hij was volgens de krant The Telegraph van plan geweest een aanzoek te doen tijdens de trip naar de Britse hoofdstad. De nabestaanden van de vrouw lieten weten dat geld dat was opgehaald voor haar herstel zal worden gedoneerd aan een liefdadigheidsorganisatie.

 2. Dader gezien in Brighton

  De dader van de aanslag in Londen is enkele uren voor de terreuractie in Brighton gezien. Zakenman Michael Petersen zei vrijdag dat hij de aanslagpleger in de receptie van een hotel in de kustplaats tegen het lijf liep.

  Petersen zei tegen de zender Sky News dat de man "vriendelijk en beleefd'' was en dat hij het gedrag van de aanslagpleger niet verdacht vond. Ook de hotelmanager omschreef de man, die bekendstond onder de naam Khalid Masood, als vriendelijk. "Hij lachte en maakte grapjes.''

  De Britse politie heeft mensen vrijdag opgeroepen informatie te geven over Masood. "We willen weten met wie hij omging en welke plekken hij bezocht.''

 3. Meer arrestaties

  De Britse politie heeft in de strijd tegen het terrorisme nog twee personen aangehouden. Het Britse hoofd van de dienst terreurbestrijding noemt de aanhoudingen "belangrijk''.

  De arrestaties zijn in de nacht van donderdag op vrijdag verricht. Na de aanslag woensdag in Londen heeft de politie bij antiterreuracties in totaal tien personen aangehouden. Negen verdachten zitten nog vast. Een vrouw is op borgtocht vrijgelaten.

 4. 400.000 euro voor vermoorde agent

  Voor de nabestaanden van de 48-jarige Britse politieagent Keith Palmer, die door de aanslagpleger in Londen werd vermoord, is inmiddels ruim 350.000 pond (circa 405.000 euro) gedoneerd. Dat meldt de initiatiefnemer van de actie vrijdag aan de Britse zender Sky News.

  "Hartverwarmend,'' zei Stephen Redgewell, de man die via internet heeft opgeroepen geld in te zamelen voor Palmer.

 5. Vijfde dode

  Het aantal doden door de aanslag is gestegen naar vijf. Een 75-jarige man is donderdagavond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen is bezweken.

  Dat betekent dat de aanslag vier onschuldige mensen het leven heeft gekost. Daarnaast werd de 52-jarige dader Khalid Masood door de politie doodgeschoten.

  Er ligt nu nog een gewonde in zeer kritieke toestand in een ziekenhuis. Vijf anderen zijn er volgens de politie slecht aan toe. In totaal 29 mensen uit elf landen belandden woensdag met verwondingen in een ziekenhuis.

  Arrestanten verdacht van terreur
  Alle acht mensen die woensdagochtend na de terroristische aanslag in Londen zijn aangehouden, worden verdacht van het beramen van aanslagen. Dit heeft de Londense politie donderdag bekendgemaakt.

 6. Dit is wat we nu weten

  - De politie deelde donderdagavond mee dat het aantal doden door de aanslag woensdag op Westminster Bridge en bij het parlementsgebouw in Londen gestegen naar vijf. Een man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken.

  Dat betekent dat de aanslag vier onschuldige mensen het leven heeft gekost. Daarnaast werd de 52-jarige dader Khalid Masood door de politie doodgeschoten.

  - Khalid Masood, de man die de aanslag van woensdag in Londen op zijn geweten heeft, was onderzocht door de veiligheidsdienst MI5. Hij werd beschouwd als iemand met 'een hang naar gewelddadig extremisme'. Hij was echter niet meer in beeld bij de terrorismebestrijders.

  - De Britse premier May omschreef hem als "een figuur in de marge". Desondanks vermoordde hij drie mensen en liet hij 29 gewonden achter voor hij zelf stierf door politiekogels.

  - Masood werd 52 jaar geleden geboren in Kent. Hij had een strafblad, onder meer voor wapenbezit en geweldpleging. Er was echter niets dat hem met terrorisme in verband bracht. De politie denkt dat hij met zijn gehuurde auto op en bij de Westminster Bridge alleen handelde.

  - Terreurorganisatie Islamitische Staat eiste vandaag, een dag na de aanslag, de verantwoordelijkheid op. Masood werd onder meer "een soldaat van Islamitische Staat" genoemd. Hij was een man die na een "oproep om burgers van de coalitie te treffen" de operatie had uitgevoerd.

  - De politie deed donderdagochtend invallen in Londen en Birmingham, de plaats waar de dader mogelijk vandaan kwam. Acht mensen werden aangehouden.

  - Ondertussen rouwden de Britten om de doden. Vlak bij de plek van de aanslag kwam het parlement bijeen in een vergadering die begon met een minuut stilte.

  - Premier May hield een toespraak voor het Lagerhuis. Ze gebruikte de woorden "ziek en verderfelijk" voor de aanslag.

  - Koningin Elizabeth richtte zich tot de politie en andere slachtoffers. Ze uitte haar medeleven met de slachtoffers en bracht dank en bewondering over aan iedereen die direct na de aanslag te hulp schoot.

 7. De dag na de aanslag in beeld

  Zo zag Londen er donderdag, een dag na de aanslag bij het parlementsgebouw uit:

 8. Dader is 52-jarige man uit Kent

  De man die woensdag Londen op vier mensen inreed en een agent neerstak, is de 52-jarige Khalid Masood uit Kent. Dat heeft Scotland Yard laten weten, het hoofdbureau van de Londense politie.

  Masood is één van de vier mensen die gisteren om het woensdag om het leven kwamen in bij het Britse parlement.

  Hoewel hij vlak voor zijn daad niet in de gaten werd gehouden door de inlichtingendiensten, was hij wel een bekende van de politie.

 9. Koningin Elizabeth betuigt medeleven

  De Britse koningin Elizabeth heeft in een boodschap aan de baas van de politie van Londen haar medeleven geuit aan de slachtoffers van de aanslag woensdag in de Britse hoofdstad.

  'Mijn gedachten, gebeden en mijn diepste medeleven zijn voor al diegenen die door het verschrikkelijke geweld van gisteren zijn getroffen,' schrijft de monarch.

  Elizabeth zou donderdag samen met haar echtgenoot prins Philip het nieuwe hoofdgebouw van de politie in Londen openen maar dat bezoek is uitgesteld.

 10. IS claimt aanslag in Londen

  Islamitische Staat (IS) heeft donderdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Londen opgeëist. De terreurgroep deed dat via het 'persbureau' Amaq. Dat is gelieerd aan IS.

  "De dader van de aanslag voor het parlement was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op een oproep om burgers van de coalitie te treffen," aldus de verklaring. Met het woord 'coalitie' verwees IS naar de partijen die samenwerken in de strijd tegen de terreurgroep.