Buitenland Bewaar

Vredesactiviste keert terug op haar plek bij Witte Huis

Demonstranten bij het Witte Huis
Demonstranten bij het Witte Huis © AP

De legendarische activiste Concepcion 'Connie' Picciotto is terug bij het Witte Huis. De vredesactiviste verloor donderdag na 32 jaar haar vaste plek, maar kon later op de dag toch weer terugkeren. Dat berichtten Amerikaanse media vrijdag.

De 77-jarige Picciotto ontdekte donderdagochtend tot haar schrik dat de politie haar tent en protestborden had weggehaald. Dat gebeurde midden in de nacht. Een andere activist had de plek de hele nacht bezet moeten houden, maar hield dat als oorlogsveteraan met een posttraumatische stressstoornis niet vol.

De politie greep haar kans toen de man weg was. Agenten braken het kampement af en brachten de spullen naar een opslagplaats. Voor de doorlopende vredeswake is volgens de politie geen vergunning nodig, mits de plek niet wordt verlaten.

Picciotto liet zich niet uit het veld slaan en kreeg haar spullen terug van de politie. Ze keerde later onder grote belangstelling van publiek en journalisten terug naar haar vaste plek in Lafayette Park, bij het Witte Huis. De activiste zei voorlopig niet van plan te zijn haar vredeswake te staken. 'Het is nu harder nodig dan ooit. Kijk naar de situatie in Syrië', zei ze tegen de Washington Post.