CONAKRY - Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1958 zijn zondag in Guinee vrije verkiezingen gehouden. Na een halve eeuw van opeenvolgende dictatoriale regimes konden circa vier miljoen stemgerechtigde inwoners van het land in West-Afrika voor het eerst zelf bepalen wie hun nieuwe president wordt.

Zij hadden daarbij de keuze uit 24 kandidaten. Volgens verslaggevers ter plaatse verliep de gang naar de stembus voor zover bekend zonder incidenten.

Guinee stond in september vorig jaar nog aan de rand van een burgeroorlog. Het leger richtte toen een bloedbad aan onder betogers die zich hadden verzameld in het grootste stadion van hoofdstad Conakry. Bij de demonstraties tegen de militaire junta vonden destijds 156 mensen de dood en werden vrouwen in het openbaar verkracht door militairen.

Uitslagen

De uitslagen van de verkiezingen worden niet voor woensdag verwacht. Indien nodig volgt op 18 juli een tweede stemronde tussen de twee bestgeplaatste kandidaten.

De internationale gemeenschap heeft een groot aantal waarnemers naar het land gestuurd om toe te zien op een eerlijk verloop van de stembusgang. (ANP)