Buitenland Bewaar

Volledige hertelling stemmen in Afghanistan

John Kerry en Hamid Karzai.
John Kerry en Hamid Karzai. © AFP

De volledige uitslag van de Afghaanse presidentsverkiezingen wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Beide presidentskandidaten hebben beloofd zich aan de uitkomst van die volledige hertelling te houden, zei de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) op een gezamenlijke persconferentie.

Elk stembiljet dat is ingeleverd, wordt opnieuw bekeken

Volgens Kerry gaat het om het meest uitgebreid mogelijke onderzoek. 'Elk stembiljet dat is ingeleverd, wordt opnieuw bekeken', beloofde de minister. 'Dit is het sterkst denkbare signaal van beide kandidaten dat ze het proces legitimiteit willen teruggeven.' Binnen 24 uur wordt gestart met de hertelling van 8 miljoen stemmen.

Huidig president Hamid Karzai zou zijn macht op 2 augustus officieel overdragen aan zijn opvolger, maar die overdracht wordt uitgesteld zodat er voldoende tijd is voor het onderzoek. Ook het streven om op 22 juli het officiële verkiezingsresultaat bekend te maken, lijkt onhaalbaar.

Neerleggen bij hertelling
Beide kandidaten zullen zich neerleggen bij de uitslag van de hertelling, liet Kerry weten. Een regering van nationale eenheid moet ervoor zorgen dat de kandidaten zullen samenwerken, die beloofden hun best te doen om vertrouwen op te bouwen.

Kerry arriveerde vrijdag om een oplossing te vinden voor de patstelling rond de verkiezingsuitslag. Volgens de officiële uitslag heeft presidentskandidaat Ashraf Ghani gewonnen, maar volgens diens rivaal Abdullah Abdullah is er geknoeid met de verkiezingsuitslag.