Buitenland Bewaar

Video opgedoken van ontvoerde toeristen op Filipijnen

Video opgedoken van ontvoerde toeristen op Filipijnen
© Youtube

De gewapende militanten die vorige maand vier mensen ontvoerden uit een Filipijns vakantieoord, hebben een video vrijgegeven waarin de gijzelaars, twee Canadezen, een Noor en een Filipijnse vrouw, de Canadese en Filipijnse regering om hulp vragen.

De gijzelaars zijn omringd door gemaskerde, zwaar gewapende militanten en vlaggen die lijken aan te geven dat het om aanhangers van IS gaat. De kidnappers zeggen in de video niet van welke groepering ze precies deel uitmaken, maar vermoedelijk gaat het om de Abu Sayyaf Islamitische groep, een bekende militante groepering uit de regio, zo meldt CNN.

De ontvoering vond plaats op 21 september in het Oceanview Resort op het eiland Samal. Volgens een woordvoerder van het Filipijnse leger bestuderen de autoriteiten op dit moment de video. Kolonel Restituto Padillo zei dat hij geen verdere details kon geven over de operatie en wilde ook geen commentaar geven over de identiteit van de kidnappers.

Nog geen financiële eisen
Volgens Padilla hebben de kidnappers nog geen financiële eisen gesteld. Hij beklemtoont dat de regering al het mogelijke doet en overleg pleegt met alle betrokken instanties in binnen- en buitenland.

Op de videobeelden zitten de vier gijzelaars, drie mannen en een vrouw, op een rij op de grond. Minstens acht gewapende en gemaskerde mannen staan achter hen. De ontvoerde Filipijnse vrouw zit links in beeld, maar spreekt niet.

De man rechts van haar identificeert zichzelf als Robert Hall. Nadat hij zijn familie en vrienden verzekert dat hij in goede gezondheid verkeert, waarschuwt hij ervoor dat hij en zijn medegevangenen in gevaar verkeren. Hij vraagt de Canadese en Filipijnse regering te stoppen met hun militaire en andere interventies die betrekking hebben op de zuidelijke Filipijnse provincie Mindanao.

De man helemaal rechts blijkt de Noor Kjartan Sekkingstad te zijn, de eigenaar van Oceanview Marina. Hij herhaalt Halls pleidooi en waarschuwt ervoor dat ze gedood zullen worden als er niet tegemoet wordt gekomen aan de eisen van de ontvoerders.

Stoppen met militaire acties
De man tussen Sekkingstad en Hall stelt zichzelf voor als John Ridsel. Zijn hoofd wordt vastgehouden door één van de militanten, die een machete in de andere hand heeft. Ook hij bevestigt de vraag van de andere gijzelaars en roept de Canadese en Filipijnse regeringen op te stoppen met hun militaire operaties, zodat de onderhandelingen kunnen aanvangen.

Vervolgens neemt een militant, wiens gezicht verborgen gaat achter een sjaal en zonnebril, het woord. Hij eist, in het Engels, dat de twee regeringen stoppen met hun militaire acties zodat er over de vrijlating van de gijzelaars onderhandeld kan worden. De militairen zingen in het Arabisch en steken hun wapens in de lucht.

Geen commentaar
Op de zuidelijke Filipijnen heerst de laatste jaren veel onrust en het is niet de eerste keer dat islamitische militanten buitenlanders gijzelen. Een woordvoerder van de Filipijnse regering verzekerde tijdens een persconferentie dat de overheid er alles aan zal doen om de gijzelaars vrij te krijgen.

De Noorse en Canadese overheden bevestigen dat ze op de hoogte zijn van de video, maar wensen geen commentaar te geven op het verdere plan van aanpak.