Buitenland Bewaar

Veroordeelde kerkleider in VS vrij

Monseigneur William Lynn
Monseigneur William Lynn © AP

Een hoge Amerikaanse rechtbank heeft een monseigneur op vrije voeten gesteld die eerder was veroordeeld omdat hij jarenlang seksueel misbruik van kinderen door priesters in de Rooms-Katholieke Kerk met de mantel der liefde had bedekt. William Lynn, die in juli vorig jaar nog 6 jaar kreeg, kon donderdag de rechtbank in Philadelphia als vrij man verlaten, aldus Amerikaanse media.

Lynn was de eerste Amerikaanse geestelijke die werd aangeklaagd vanwege de manier waarop de kerk met misbruik was omgegaan. De drie rechters waren het niet eens met het argument van de aanklagers dat Lynn verantwoordelijk was voor het persoonlijk welzijn van de kinderen. Het eerdere vonnis werd teruggedraaid.

In het eerste proces hadden de aanklagers onder andere aangevoerd dat Lynn priesters die kinderen hadden misbruikt, een nieuwe aanstelling in een andere kerk gaf en dat daardoor kinderen risico bleven lopen. Lynns eerdere veroordeling was onder andere gebaseerd op de zaak tegen Edward Avery, een priester die na een dergelijke transfer (weer) een kind had misbruikt.

Justitie kan nog in beroep tegen de beslissing van de rechters.