Buitenland Bewaar

Vermoedelijke moordenaar Trayvon Martin vrijgelaten

Tracy Martin, de vader van de vermoorde Trayvon Martin
Tracy Martin, de vader van de vermoorde Trayvon Martin © AP

De Amerikaanse burgerwacht George Zimmerman, die in februari een nationale rel veroorzaakte door een ongewapende zwarte tiener dood te schieten, is vandaag op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis. Hij moest een borgsom van 100.000 dollar (meer dan 80.000 euro) betalen. Aanhangers hebben dat geld bijeen gebracht.

De half-blanke Zimmerman schoot in februari de zeventienjarige Trayvon Martin dood. Hij zag de zwarte jongen met een kaptrui aan door een villawijk in de plaats Sanford in Florida lopen en dacht dat hij wilde inbreken. Volgens Zimmerman viel Martin hem aan en moest hij uit noodweer schieten. Maar er is veel onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd.

De zaak schokte de Verenigde Staten, niet alleen vanwege de huidskleur van dader en slachtoffer, maar ook omdat de politie aanvankelijk de buurtwacht niet wilde oppakken. In Florida mogen bewoners anderen doden uit zelfverdediging. Zimmerman werd later alsnog aangeklaagd voor doodslag.

Zimmerman was in april ook op borgtocht vrijgelaten, maar enkele weken later moest hij terug de cel in. Een rechter oordeelde dat hij had gelogen bij het aanvragen van zijn voorlopige vrijlating.