Buitenland Bewaar

Veiling extravagante Chinese overheidsauto's levert miljoenen op

De veiling van de auto's werd drukbezocht.
De veiling van de auto's werd drukbezocht. © GETTY

De schandalen die de Chinese overheid parten spelen, brachten gisteren juist een enorme hoeveelheid geld in het laatje. Bij een veiling werd door honderden Chinezen flink geboden op auto's die eerder in beslag waren genomen bij overheidsfunctionarissen in het kader van een soberder overheidsbeleid, aldus Chinese media.

De Chinese overheid heeft de strijd aangebonden tegen de torenhoge uitgaven van haar medewerkers en de extravagante levensstijl en pakte in 2014 honderden hogere en lagere overheidsfunctionarissen aan. Vele auto's werden in beslag genomen en de eerste 204 stuks werden gisteren geveild. Later in het jaar worden nog eens 2980 auto's geveild.

De eerste veiling in de hoofdstad Peking was in ieder geval een succes. De tweedehandsauto's brachten veel meer geld op dan vooraf was gedacht. De kopers zien de auto's vooral als statussymbool. 'Het ziet er goed uit als ik een auto van een voormalige overheidsfunctionaris rijd naar zakelijke gelegenheden', zei een bieder tegen China Business News.

De auto's brachten in totaal ruim 2 miljoen euro op. Een bieder kocht zelfs meer dan twintig Audi's en Volkswagens.