Buitenland Bewaar

Van Thijn: Te simpel om naar Wilders te wijzen

Archieffoto van Ed van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam en PvdA-corryfee. © ANP
Archieffoto van Ed van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam en PvdA-corryfee. © ANP © UNKNOWN

Leden van de Amsterdamse afdeling van de PvdA en de Jonge Socialisten (JS) stonden vrijdag stil bij de doden van hun zusterpartij op het Noorse eiland Utoya. Ook oud-burgemeester Ed van Thijn sprak. Hij haalde fel uit naar PVV-ideoloog Martin Bosma.

'We willen onze steun betuigen en uiting geven aan onze verbondenheid', aldus bestuursvoorzitter Michiel Geuzinge tijdens een bijeenkomst in de Mozes en Aäronkerk. De PvdA is formeel zusterpartij van de Noorse Arbeiderspartij. Anders Breivik vermoordde vorige week 69 mensen op het eiland, onder wie veel leden van de jeugdbeweging van de arbeiderspartij.

Van Thijn fel over Martin Bosma, de ideoloog van Wilders
Een van de sprekers was oud-burgemeester en ex-minister Ed van Thijn. 'Het is te gemakkelijk om hem af te doen als een verknipte idioot, zoals het ook te simpel is om met de vinger naar Wilders te wijzen. Ik geloof oprecht in diens afschuw van geweld', zei Van Thijn.

'Maar daarmee is nog niet alles gezegd. De dader ontleent zijn heilig moeten aan de bedorven lucht, de haat, die met regelmaat uit dit soort kringen opstijgt. Zoals het handboek van haat dat Martin Bosma, de ideoloog van Wilders, vorig jaar publiceerde.' Met een variatie op de Talmud zei Van Thijn: 'Wie een kind doodt, doodt de mensheid'.

JS-bestuurslid Anne de Rooij droeg een zelf geschreven gedicht voor: 'Angst spreekt uit deze gebeurtenis. Angst dat de onschuld van de jeugd verloren gaat. Angst dat onbezorgd samenzijn. Niet meer vanzelfsprekend zal zijn.'