DEN HAAG - De Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop is vol lof over de nieuwe strategie van de Amerikaanse regering voor Afghanistan. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft in zijn toespraak van dinsdagavond (lokale tijd) ''een heldere en herkenbare visie over het vervolg van de missie in Afghanistan neergelegd'', zo meent de bewindspersoon.

Van Middelkoop onderschrijft de prioriteiten die president Obama stelt, zoals de deadline die hij heeft gesteld voor het begin van de terugtrekking van Amerikaanse troepen, namelijk juli 2011. De Nederlandse minister van Defensie liet in een woensdagmorgen afgegeven verklaring weten dat het ''verstandig is dat Obama niet spreekt van een exit-strategie, maar wijst op een noodzakelijke transitie, waarin de verantwoordelijkheden worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten''.

''In Uruzgan kan Nederland mogelijk al volgend jaar de eerste stappen zetten in de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghanen'', aldus Van Middelkoop. ''In de komende jaren zal deze ontwikkeling zich voortzetten''. (ANP)