Buitenland Bewaar

Twintigduizend anti-Pegida demonstranten in Freiburg

Demonstratie tegen de anti-Islambeweging Pegida in Duitsland.
Demonstratie tegen de anti-Islambeweging Pegida in Duitsland. © ANP

Een oproep op Facebook om te demonstreren tegen de anti-islambeweging Pegida heeft in Freiburg verrassend veel mensen op de been gebracht. Aan de protestmars in de stad in de deelstaat Baden-Württemberg deden volgens de politie vanavond liefst 20.000 demonstranten mee. Een 28-jarige man had de oproep een maand geleden geplaatst op het sociale netwerk.

Na de Facebook-oproep sloten zich al snel organisaties, politieke partijen en de gemeente van Freiburg aan bij het initiatief van de 28-jarige. Volgens een plaatselijke krant is het een van de grootste demonstraties die ooit in Freiburg is gehouden. De protestmars, met het motto 'Kleur bekennen', verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Anti-Islambeweging
De Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland is de beweging die protesteert tegen de islamisering van Duitsland en Europa. Sinds oktober organiseert de groep demonstraties - onder andere in Dresden - tegen moslimfundamentalisme. De laatste weken is de beweging geconfronteerd met veel kritiek, wegens de scherpe kritiek die de beweging levert. Deze anti-Pegida mars is hier een voorbeeld van.

Bachmann stapt op
Pegida-leider Lutz Bachmann trad  afgelopen woensdag terug als voorman van de Duitse anti-islambeweging. Dinsdag dook een foto op van Bachmann waarop hij poseert als Adolf Hitler. Bachmann noemde het een grapje, maar zijn mede-bestuursleden waren hier niet over te spreken. 'Dit gaat echt niet. Met zoiets wil ik niets van doen hebben.' Daaropvolgend besloot Bachmann terug te treden als voorzitter van de beweging.