Buitenland Bewaar

Tweede Kamer tegen EU-steun Griekenland

Jan Kees de Jager. Foto ANP
Jan Kees de Jager. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) is teruggefloten door de Tweede Kamer: Nederland is tegen een Europees noodkrediet voor Griekenland.

Demissionair premier Jan Peter Balkenende moet daarom tijdens de Europese top van volgende week nogmaals het Nederlandse standpunt verdedigen dat Griekenland bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet aankloppen als het land financiële steun wil.

Een meerderheid (CDA, VVD , SP, PVV, TON en SGP) keurt hulp door Europese landen af, omdat hiermee de regels van het groei- en stabiliteitspact worden doorkruist. Die schrijven voor dat eurolanden die begrotingsproblemen hebben, die  zelf moeten oplossen.

Het kabinet is voorstander van steun aan Griekenland door het IMF, maar het is de vraag of een lening door het IMF wel mogelijk is. Grote Europese landen blokkeren de route via het IMF.

Daarnaast kan het IMF mogelijk niet het hele bedrag dat Griekenland nodig heeft, ophoesten. Griekenland heeft behoefte aan veertig miljard euro. Als die lening volledig door Europese landen moet worden gedragen, dan kan de bijdrage van Nederland oplopen tot 3,6 miljard euro als noodlijdende landen als Portugal, Spanje en Ierland niet meedoen aan de lening.

Volgens Age Bakker, de Nederlandse IMF-bewindvoerder, is het IMF juist bij uitstek geschikt om de onrust rond de financiële toekomst van Griekenland weg te nemen. Hulp aan Griekenland is volgens hem noodzakelijk om de onzekerheid op de financiële markten weg te nemen. ''Griekenland moet zelf zijn problemen oplossen, maar er moet een signaal komen dat ze worden bijgestaan.''

Als Europa er niet uitkomt, dan staat het IMF klaar. Het IMF kan snel opereren, dat zou rust kunnen brengen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel suggereerde deze week dat een lidstaat uit de eurozone kan worden gegooid als die zich niet aan de regels van die club houdt.

Merkel zei dat de Griekse regering veel moed had getoond bij de pogingen grip te krijgen op de publieke financiën, maar ze wil herhalingen voorkomen. Daarvoor zijn nieuwe regels nodig, inclusief de optie tot verwijdering. (HET PAROOL)