Buitenland Bewaar

Twee mannen 'geëxecuteerd' voor kantoor Gouden Dageraad

Een laken bedekt een van de slachtoffers van de schietpartij in Athene.
Een laken bedekt een van de slachtoffers van de schietpartij in Athene. © EPA

Voor een kantoor van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad zijn vrijdagavond in Athene twee jongemannen doodgeschoten. De twee daders reden op een motorfiets en openden het vuur op hun slachtoffers die 22 en 26 jaar oud waren. Een 27-jarige man werd ook geraakt; hij is zwaargewond.

De politie noemde het 'executies' omdat de daders koelbloedig van korte afstand schoten in hoofd en borst. De twee vermoorde mannen zouden lid van de partij zijn geweest.

De minister van Openbare Veiligheid, Nikos Dendias, zei dat het mogelijk is dat de twee zijn vermoord uit wraak voor de moord op een linkse activist, Pavlos Fyssa, door een extreemrechtse dader in september. Gouden Dageraad is ervan overtuigd dat de daders erop uit waren partijleden te vermoorden. Dendias zei dat het land niet het toneel mag worden van dit soort afrekeningen.

Justitie vervolgt de Gouden Dageraad sinds de moord op Fyssa, inclusief partijleider Nikolaos Michaloliakos en parlementsleden onder meer omdat ze lid zouden zijn van een criminele organisatie. Zij zitten momenteel in de gevangenis.