TUNIS - Na hevige protesten tegen zijn bewind heeft de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali vrijdag zijn land verlaten. Premier Mohamed Ghannouchi vervult voorlopig het ambt van interim-president in het Noord-Afrikaanse land.

Dat heeft Ghannouchi vrijdagavond laten weten in een verklaring op de staatstelevisie. Het is niet bekend waar Ben Ali naartoe is gegaan. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera reisde Ben Ali naar Parijs. Een Franse regeringswoordvoerder stelde in een reactie dat hij niet over die informatie beschikte.

Ghannouchi zei dat hij als interim-staatshoofd de grondwet zal respecteren en dat hij de stabiliteit in het land zal herstellen. Verder beloofde hij politieke, economische en sociale hervormingen.

Concessies

Tegen het autoritaire bewind van Ben Ali is de afgelopen week fel gedemonstreerd. De demonstranten eisten het vertrek van de 74-jarige president, die het land 23 jaar lang met ijzeren vuist regeerde. De betogers eisten meer werk, lagere voedselprijzen en een minder hardhandige aanpak door de politie. Bij de demonstraties kwamen tientallen mensen om het leven.

Eerder vrijdag stuurde Ben Ali volgens de staatstelevisie zijn regering naar huis en riep hij de noodtoestand uit. Donderdagavond poogde hij de rellen te sussen door te beloven dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen als zijn ambtstermijn in 2014 zou aflopen. Zijn concessies hadden echter geen effect, want de acties tegen zijn bewind duurden voort. (ANP)