LOS ANGELES - De tsunami die vrijdag ontstond door een zeer zware aardbeving bij de Japanse oostkust, heeft ook aan de overzijde van de Grote Oceaan schade aangericht. Uit de havens van Crescent City en Santa Cruz in de Amerikaanse staat Californië komen berichten van vernielde boten en aanlegplaatsen.

Circa twaalf uur na de verwoestende aardbeving beukten golven van bijna 2,5 meter hoog in op de kust van de staten Californië en Oregon, meer dan 11.000 kilometer van het epicentrum. Duizenden mensen in die kuststreken hadden uit voorzorg hoger gelegen gebied opgezocht.

In de haven van Crescent City zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 35 boten vernield. Een fotograaf die bij de nabijgelegen monding van de rivier de Klamath in het noorden van Californië foto's probeerde te maken van het natuurgeweld, werd meegesleurd en wordt sindsdien vermist. Ook in Santa Cruz sneuvelden schepen en aanlegplaatsen. De schade daar wordt geschat op circa 2 miljoen dollar. Eerder had de tsunami de stranden van Hawaï bereikt, maar daar richtte het water voor zover bekend geen noemenswaardige schade aan. (ANP/AFP)