LONDEN - De Britse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter is woensdag op 78-jarige leeftijd in Londen overleden. Dat meldde de Britse krant The Guardian donderdag op zijn website. Pinter leed al jaren aan kanker.

''Hij was fantastisch en het was een voorrecht om meer dan 33 jaar met hem te zijn'', aldus zijn tweede vrouw, Lady Antonia Fraser, in de krant. Pinter kreeg in 2005 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Hij begon zijn literaire loopbaan in 1950 als dichter en toerde in de jaren erna als toneelspeler door Ierland en speelde stukken van Shakespeare. In 1957 debuteerde hij als toneelschrijver met 'The Room', waarna hij werd ontdekt door theaterimpresario Michael Codron. Hij haalde Pinters 'The Birthday Party' naar Londen.

Pinters definitieve doorbraak kwam in 1959 met 'The Caretaker'. Ook 'The Homecoming' uit 1964 werd een groot succes. In totaal schreef Pinter meer dan dertig toneelstukken en vele scenario's voor tv en film.

Pinter won onder meer de Shakespeare Prize en in 2005 de Nobelprijs voor de Literatuur. In Frankrijk is hij voor zijn oeuvre met de Molière D'Honneur onderscheiden. (ANP)

Alle prijzen en eredoctoraten van Pinter op een rij