Buitenland Bewaar

Tombe moslimheilige in Timboektoe verwoest

Straatwerkers nabij een moskee in de typische bouwstijl van van Timboektoe
Straatwerkers nabij een moskee in de typische bouwstijl van van Timboektoe © AP

Leden van het terreurnetwerk al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) hebben met steun van andere radicale moslims de tombe van een moslimheilige in de stad Timboektoe verwoest. Dat heeft een Malinese regeringsfunctionaris vandaag gezegd.

De stad in het noorden van Mali, die om zijn historische bouwwerken en graven op de lijst van werelderfgoederen van Unesco staat, is sinds eind maart in handen van AQIM en de radicale moslimgroep Ansar Dine.

Volgens de functionaris, die anoniem wilde blijven, hebben de radicale moslims gezworen ook andere tombes te verwoesten. De verwoeste tombe van de heilige Sidi Mahmoud Ben Amar trekt vele gelovigen, maar radicale moslims wijzen de verering van heiligen af.

Volgens de Unesco telt Timboektoe, dat soms de stad van 333 heiligen wordt genoemd, 16 historische begraafplaatsen en mausolea. Ook zijn er in woningen en bibliotheken van particulieren 100.000 oude manuscripten verzameld, waarvan sommige teruggaan tot de 12e eeuw. Daarin komen talrijke onderwerpen aan de orde uit onder meer de islam, de geschiedenis, de astronomie en de muziek.