Buitenland Bewaar

Tientallen gewonden bij demonstraties Bangkok

Een toerist legt een uitgebrande bus op de gevoelige plaat in Bangkok. Foto EPA/Barbara Walton
Een toerist legt een uitgebrande bus op de gevoelige plaat in Bangkok. Foto EPA/Barbara Walton © UNKNOWN

BANGKOK - Bij demonstraties tegen de Thaise overheid zijn in de hoofdstad Bangkok minstens zeventig gewonden gevallen, voornamelijk door traangas. Thaise soldaten hebben met automatische wapens in de lucht geschoten om demonstranten die de weg blokkeerden te verjagen. De demonstranten hebben minstens één brandbom naar de soldaten gegooid.

De demonstranten hebben bussen voor het openbaar vervoer afgepakt om ze op verkeersknooppunten als wegblokkade te gebruiken. De demonstranten bij een belangrijke grote rotonde in de stad zijn verjaagd met waterkanonnen. Ook schoten de soldaten met automatische wapens vlak boven hun hoofd.

Sinds zondag geldt in de hoofdstad de noodtoestand. Minister-president Abhisit Vejjajiva verbood hiermee samenscholingen in groepen groter dan vijf. De anti-regeringsdemonstraties houden het land al een tijd in zijn greep. De demonstranten zijn uit op het aftreden van Abhisit, die de betogers omschreef als 'vijanden van Thailand'. Veel demonstranten steunen de weggestuurde oud-premier Thaksin Shinawatra. (AP)