LONDEN - Tegen enkele Britse parlementariërs zal een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld voor hun betrokkenheid bij het declaratieschandaal. Volgens Scotland Yard is het nodig sommige declaraties uitvoerig te bekijken. Dat maakte de Britse recherche vrijdag bekend.

Het onderzoek zal zich vooral richten op parlementariërs die opzettelijk de autoriteiten hebben misleid en volksvertegenwoordigers die de kosten van een al afbetaalde hypotheek hebben gedeclareerd. Scotland Yard maakte niet bekend om welke volksvertegenwoordigers het gaat.

Volgens de Britse nieuwszender BBC zou het onder meer gaan om David Chaytor en Elliot Morley, die beiden al zijn afgetreden omdat ze declaraties indienden voor hun 'spookhypotheek', zoals de al afbetaalde leningen door de Britse pers genoemd worden.
Groot-Brittannië is al weken in de ban van het schandaal dat door de Daily Telegraph naar buiten werd gebracht. De ene na de andere politicus bleek de staat te hebben laten betalen voor dingen als badkuipstoppen, koekjes, kattenvoer, porno, kroonluchters, luiers, schuttingen, taxiritjes naar de supermarkt en onderhoud van privé-tennisbanen. (ANP)