Buitenland Bewaar

Stimuleringsplan VS goed voor miljoen banen

Het grootschalige financiële stimuleringsplan waarmee president Obama de economie in de Verenigde Staten wilde oppeppen, heeft 1,1 miljoen banen opgeleverd. Foto ANP
Het grootschalige financiële stimuleringsplan waarmee president Obama de economie in de Verenigde Staten wilde oppeppen, heeft 1,1 miljoen banen opgeleverd. Foto ANP © UNKNOWN

WASHINGTON - Het grootschalige financiële stimuleringsplan waarmee president Obama de economie in de Verenigde Staten wilde oppeppen, heeft 1,1 miljoen banen opgeleverd. Naar verwachting zal de economie in het derde kwartaal door de financiële injectie met 3 procentpunt groeien. Dit heeft het Witte Huis donderdag bekendgemaakt.

Aan het eind van augustus was ruim 151 miljard dollar van de gereserveerde 787 miljard dollar naar Amerikaanse belastingbetalers en bedrijven gevloeid in de vorm van belastingverlagingen. Een aanvullende 128 miljard is nog beschikbaar voor burgers.

Critici wijzen erop dat het plan niet kon voorkomen dat de werkloosheid in Amerika tot bijna 10 procent is gestegen. Volgens het Witte Huis-rapport is het bruto nationaal product door het stimuleringsplan in het tweede kwartaal met 2 tot 3 procentpunt gestegen en naar verwachting ongeveer met 3 procentpunt in het derde kwartaal. (ANP)