Buitenland Bewaar

Scandinavië verenigt zich tegen Russische dreiging

Het Russische leger en de inlichtingendiensten worden steeds actiever in het Oostzeegebied en in het noorden van Scandinavië.
Het Russische leger en de inlichtingendiensten worden steeds actiever in het Oostzeegebied en in het noorden van Scandinavië. © EPA

Scandinavische landen gaan nauwer met elkaar samenwerken op het gebied van defensie. Ze hebben dat gisteren aangekondigd in een gezamenlijke verklaring. In de tekst maken de ministers van Defensie van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland duidelijk dat ze zich ernstig zorgen maken over Rusland. 'Ruslands acties zijn de grootste uitdaging voor de veiligheid van Europa', stellen ze.

'De Russische leiders hebben laten zien dat ze bereid zijn gebruik te maken van militaire middelen om hun politieke doelen te bereiken', aldus de verklaring die de ministers onder meer naar de Noorse krant Aftenposten hebben gestuurd. Ze signaleren dat het Russische leger en de inlichtingendiensten steeds actiever worden in het Oostzeegebied en in het noorden van Scandinavië en willen dat niet onbeantwoord laten.

De landen benadrukken in de tekst ook hun solidariteit met de Baltische staten. Estland, Letland en Litouwen maken zich sinds het uitbreken van het conflict in Oost-Oekraïne zorgen om bemoeienis uit Moskou, omdat ook in hun landen aanzienlijke Russische minderheden wonen.