Buitenland Bewaar

Sarah Palin op een Harley naar Washington

Sarah Palin gisteren in Washington bij de Rolling Thunder-rally.
Sarah Palin gisteren in Washington bij de Rolling Thunder-rally. © REUTERS

Achter op een Harley Davidson reed Sarah Palin gisteren Washington binnen. Het mediastuntje voedde de geruchten dat ze het als Republikeinse presidentskandidaat in 2012 wil opnemen tegen Barack Obama.

Palin, gekleed in een strakke zwarte spijkerbroek en een leren jack, nam deel aan Rolling Thunder, een tocht voor motorrijders die jaarlijks wordt georganiseerd als eerbetoon aan militaire veteranen. Toen ze arriveerde bij de verzamelplaats werd ze omstuwd door fans en handtekeningenjagers.

Misbruiken
Andere deelnemers beschuldigden haar ervan de uitgangspunten van de rit, die altijd wordt gehouden tijdens het weekend van Memorial Day, te misbruiken voor eigen gewin. 'Hier is geen plaats voor politici', zei een van de critici. Palin hield vol dat ze alleen maar aanwezig was om veteranen te steunen.

'Geen betere manier om Washington te bekijken dan achter op een Harley', liet ze na afloop van de rit weten. Haar onverwachtse deelname aan Rolling Thunder markeerde tegelijkertijd de start van een uitgebreide bustocht die ze deze dagen maakt langs de Amerikaanse Oostkust.

Onvrede
Deze campagne lijkt bedoeld als opwarmertje voor Palins deelname als Republikeinse kandidaat aan de race om het presidentschap. Prominente partijgenoten zouden haar aanmoedigen zich in de strijd te mengen uit onvrede om de Republikeinen die zich tot nu toe opwerpen als uitdager van president Obama.

Het promotieteam van Palin zegt dat de bustocht langs historische plekken aan de Oostkust alleen maar bedoeld is als poging Amerikanen iets bij te brengen over hun geschiedenis. Verder houden haar medewerkers zich op de vlakte over mogelijke bijbedoelingen.