Buitenland Bewaar

Russische kerk benoemt interim-hoofd

De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft de hervormingsgezinde aartsbisschop Kirill van Smolensk (R) benoemd tot waarnemend hoofd. Foto ANP
De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft de hervormingsgezinde aartsbisschop Kirill van Smolensk (R) benoemd tot waarnemend hoofd. Foto ANP © UNKNOWN

PEREDELKINO - De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft zaterdag de hervormingsgezinde aartsbisschop Kirill van Smolensk benoemd tot waarnemend hoofd. Kirill moet onder meer toezien op de begrafenis van de vrijdag overleden patriach Aleksej II.

In een geheime stemming koos de synode van de kerk de 62-jarige Kirill als interim-hoofd. Waarnemers zien hierin een aanwijzing dat Kirill mogelijk Aleksej zal opvolgen als patriarch. Anderen menen dat de opvolging nog wel wat voeten in de aarde zal hebben, omdat conservatieven binnen de kerk meer zouden voelen voor een behoudender leider.

Kirill werd op zijn 22e monnik. In 1976 werd hij bisschop en in 1984 aartsbisschop. In de jaren tachtig reisde hij veel naar het buitenland, onder meer naar de Verenigde Staten. Hij onderhield ook nauwe contacten met het Vaticaan. (ANP)